Rosa fantasier

Frisk og humoristisk debut om seksuelle fantasier med en halvgammel danske.

BOK: Nitten år gamle Alba er Ark-medarbeider. Hun forelsker seg i en kunde som daglig kommer inn i bokhandelen for å kjøpe VG. Kunden er noen og førti, dansk, og barsk, og hun døper ham Mads Mikkelsen. Det er hele handlingen i Hedda Robertsens knappe debutroman.

Overkåt

Alba har nesten samme navn som Alma i Olaug Nilssen fantastiske «Få meg på for faen». Liksom Alma, er også Robertsens Alba svært frustrert og til dels overkåt. Boka er krydret med de heteste sexscener mellom Alba og Mads. Vel å merke bare i Albas fantasi. I virkeligheten er det Albas mange krimspring med dildoen som gjør henne matt og orgastisk lykkelig når hun møter på jobb, og håper på nok et møte med denne kunden som er et intetanende objekt for Albas voldsomme begjær.

Ekstrem selvopptatthet

«Skutt i filler av Mads Mikkelsen» er ingen pretensiøs roman. Heddas referanser er kjærlighetsscener fra ulike filmer og tv-serier, I særdeleshet «Sex og singelliv». Samtalene Alba har med venninnen dreier seg utelukkende om klær, tv-serier, og hvem de skal, eller ikke skal ligge med. Boka har et knallrosa cover, og Robertsen kjører helt bevisst på en ungpikeaktig overflatiskhet i sin debut. Og en ekstrem selvopptatthet som i alle bøker i denne etter hvert nokså gjenkjennelige sjangeren. En selvopptatthet det snart hadde vært deilig å slippe.

Gravalvor

Det som er originalt med denne boka, er at handlingen utelukkende er bygget opp rundt en fantasi, gjennom kapitelvise avbrekk som skildrer de heteste sexscener mellom Mads og Alba. Det er nokså elegant gjort. Her er mye humor. Blant annet de gravalvorlige tolkningene av likegyldige smser.

Og hverdagslige samtaler med Albas tyske mor «Mutti, möchtest du ein Tasse tee». Robertsen har også klart å skape en tett stemning i boka, som først foregår i en kald førjulstid, siden noen hete sommerdager.

Framfor alt har Robertsen en språklig sikkerhet, friske bilder og et rytmisk driv. Forhåpentlig våger hun seg ut i litt mer ukjent farvann neste gang.