Rosa lykke

Hun er Courtney Loves våte drøm, Nancy Sinatras unge venninne og frontfigur i fjorårets største musikkhype. Mariann Thomassen er kvinnen bak turndrakta i Surferosa.

Møt Surferosa på Dagbladet.no. Send inn spørsmål nå. - VIL DU VÆRE MED inn på det blå rommet og sniffe kokain?

Mariann Thomassen (24) står rett opp og ned i blå turndrakt. Under armene har hun store, mørkeblå ringer. Svette. Hun har kommet en lang vei, fra andre siden av London, direkte fra scenen. Hun har kranglet seg forbi dørvaktene på lille, supertrendy Metro Club. Hun har fått øyekontakt med kveldens DJ, Courtney Love, og har sluppet inn i DJ-boksen. Hun har vist fram sin egen EP, og sammen har de satt på låten «Long Lust». Nå har siste tone forsvunnet ut av høyttalerne.

Courtney vil ha med seg Mariann til det blå rommet.

- Nei takk, svarer Mariann. - Kan jeg få et par drinker isteden?

Courtney Love snur ryggen til. Er sur. Går. Men etter en stund kommer hun tilbake. Med urent mel i nesa. Og en jente fra Stryn i blikket.

- Hun begynner å stryke meg nedover ryggen. Sier hun liker min skandinaviske rygg. Hun kysser meg i nakken og...

- Og?

- Ho sto og tafsa på brøsta mine, fatta du det? Då stakk eg ned att til dei andre.

MARIANN THOMMASEN er et friskt pust fra vestlandet. Hun har sykere sceneantrekk enn Jahn Teigen. Kulere hår enn Ole Idole. Hun er frontfiguren som har tatt bandet Surferosa fra å være et høyskoleband i Bø til å være et av Norges mest omtalte band. Fjorårets største hype. Over 100 artikler har Dagbladet, VG og Aftenposten skrevet om dem. Et usigna thrashpopband.

- Det er ganske sprøtt at vi fortsatt må gi ut platene våre sjøl. Vi har fått mye oppmerksomhet fordi vi er et utrolig bra band. Jeg synes selv jeg er en bra frontfigur, jeg gir alt jeg har. Det er en grunn til at en frontfigurer kalles frontfigur. Jeg kan synge det meste, jeg er god.

For å gjøre en kort historie enda kortere, så var det jam og fest i Bø. Mariann var brisen som en brisling da hun gikk opp på scenen og sang Radiohead. I salen satt den like fulle trommisen til et band som trengte en vokalist. Mariann liker å surfe. Hennes bestemor het rosa. Hennes nye band fikk navnet Surferosa.

- Hva gjorde du i Bø?

- Jeg prøvde å finne meningen med livet. På kulturarbeidstudiene.

MENINGEN MED LIVET er Surferosa. Hvis ikke hadde aldri Mariann bestemt seg for å flytte til platekontraktenes hjemby Oslo. Og sette igjen maskinentrepenørkjæresten i Stryn.

- Jeg mente det ikke var riktig at han skulle komme til Oslo på grunn av meg - han måtte ha sin egen grunn. Og det hadde han ikke.

Mariann har kysset noen jenter, men kunne aldri innledet et forhold til en. Hun har aldri har vært på en date, aldri våknet med en en-natts-mann. Likevel har flere avisspalter handlet om hennes kjærlighetsliv. Som da hun ble sammen med Jr Ewings Erlend Mokkelbost under årets by:Larm i Trondheim.

- Erlend var kul, han. Men tida var ikke rett. Vi er fortsatt gode venner.

Når Mariann finner drømmemannen («Han må gi meg mye oppmerksomhet. Og så er det viktig at han er busy og kjører sitt eget løp. Han må ha litt guts og futt. Sjarm og, hehe, glimt i øyet.») skal hun ta han med hjem. Hjem til Stryn, hvor hun skal bygge et fett hus, ganske høyt oppe i fjellsida, med fin utsikt over fjorden. Men først må Surferosa begynne å generere spenn.

- Jeg har tjent 9000 kroner på to år. Men nå skal vi ha to måneders turné i forbindelse med plata. Det er faen meg på tide at vi tjener litt penger på det her. Jeg går på arbeidsledighetstrygd, har jo ikke tid til å jobbe.

MARIANN OG KJENDISENE. 62 år gamle Nancy Sinatra satt alene på Øyafestival-backstagen da en sulten Surferosa-vokalist kom tuslende forbi i turndrakta si. Noen matbiter seinere var de bestevenninner. Nå får Mariann mails fra California. «I\'m home at my ranch», skriver Nancy. «Jeg har spilt på et slott i Sverige», skriver Mariann. Og det har hun faktisk.

- The Ark var på konsert i Norge da de så oss spille på NRKs «Topp20». Så inviterte de oss til å spille på avslutningen av Popstars, Sveriges svar på by:Larm.

Konserten ble holdt på et steinslott i Växjö. Bare inngangstrappa var på over 100 trinn. I gangen satt en celloist i barokkostyme og spilte. Men snart sto Surferosa på scenen. På første rad satt The Sounds, Melody Club, Kent og The Ark. Like etterpå fikk de en CD i hånden.

- Hei jeg heter Mariann, har du lyst på CDen min? Det sier jeg. Siden vi ikke har plateselskap i ryggen må vi gjøre alt selv.

Mariann, i sin tid stifteren av Stryn Snowboardklubb, er ikke redd for å utvide nettverket. Ifølge pressedamen hennes har hun et gudbenådet «nettworkingstalent».

- Joda, jeg har mange visittkort. Men de fleste er fra Sverige. Jeg jobbet på en øy hvor de ikke var så vant med nordmenn. De la igjen visittkortet på duken. - Å?

- De ville nok ha meg med hjem.

_|DRIT I DET! tenkte Mariann.

Hun hadde fått litt noia der hun for første gang sto backstage i turndrakten hun hadde kjøpt på innfall i Sverige. Drakten mamma Myrtel ikke syntes noe om, men som hun selv synes er veldig fin. Men så bestemte hun seg for å drite i hva folk måtte tenke, og entret scena.

- Å vise meg i turndrakta gjør meg ingenting. Jeg er fornøyd med min egen kropp. Jeg gidder ikke trene for å se bra ut, jeg trener nok på scena. Jeg svetter veldig mye. Det er et sunnhetstegn.

Det blir mye trening framover. Foruten sin egen norgesturné, skal Surferosa være med Turboneger på deres hallturné. Mariann har til og med sunget litt på en av låtene på det nye Turboneger-albumet. Men det er en annen sak, for etter å ha solgt 3000 av EPen «Neon Commando», kommer Surferosas eget debutalbum, «Shanghai My Heart», i handelen på mandag.

- Jeg tror vi kommer til å selge 10 000. Vi har alle ofret alt for å holde på med dette.

TILBAKE TIL METRO CLUB i London: idet musikken toner ut av de gigantiske stadionhøyttalerne, er Courtney Love på plass igjen. Med et brennende spørsmål til Mariann.

- Vil du være med på nachspiel?

Mariann tenker seg om, spør om hun kan ta med resten av bandet. En for alle. Alle for en.

- Nei, sier Courtney.

Og så:

- Jeg teller til tre. Hvis du ikke blir med, kan du dra til helvete.

Courtney bretter ned fingrene på venstrehånda. «One, two...three». Så smeller det:

- Fuck off! Mariann går. Hun har fått nok av Kurt Cobains enke, og rusler ut av Metro Club. - Det blitzet fra en drøss med kameraer. Fotografene var helt gærne.

Mariann går forbi en, to, tre limousiner. Hun er på vei inn i en sandwichsjappe da to gutter stopper henne. Hun snur seg. Gutta peker mot blitzregnet. Mot Courtney Love. Hun er fordreid i ansiktet. Rød av anstrengelse. Øynene jakter fra side til side. Som en ensom ulv uler Courtney mot himmelen og papparazziene:

- Mariann! Mariann! Mariann!

OPPI LIA:</B> Når Mariann finner mannen i sitt liv - og tjener litt spenn - går turen hjem til Stryn og et fett hus oppi lia.
<B>SURFEBABE:</B> Surferosas frontfigur Mariann Thomassen ble sjekket opp av Courtney Love i London. Men: - Eg dumpa ho. Courtney Love er ei ekkel dame. Eg angra ikkje eit sekund på at eg sa nei til nachspielet. Eller...kanskje litt. Men faen. Ho skreik jo «fuck you» opp i trynet mitt!Eg dumpa ho. Courtney Love er ei ekkel dame. Eg angra ikkje eit sekund på at eg sa nei til nachspielet. Eller...kanskje litt. Men faen. Ho skreik jo «fuck you» opp i trynet mitt!
SJØLTILLIT:</B> - Det er grunn til at frontfigur heter frontfigur.
DEBUT:</B> Surferosa var fjorårets norske pophype. Nå kommer debutalbumet «Shanghai My Heart».