«Rosemary’s Baby»-forfatteren død

Forfatteren Ira Levin, som skrev bestselgerromaner som ble like suksessfulle filmer, er død, 78 år gammel.

Ira Levins meste kjente boktitler er «Rosemary’s Baby», «The Stepford Wives», «A Kiss Before Dying» og nazithrilleren «The Boys From Brazil».

Han skrev bare sju romaner på førti år, men til gjengjeld solgte de titalls millioner eksemplarer – og nesten alle ble filmatisert av Hollywood, noen flere ganger.

Levin kombinerte elementer fra flere sjangre; kriminalromanen, gotisk skrekk, science fiction og teknothrilleren. I Levins verden lurte det alltid en evig overhengende fare, der alt kunne skje med alle til enhver tid.

Ira Levin oppnådde aldri stor litterær berømmelse, noe han ifølge New York Times syntes var greit. Han satte derimot stor pris på at uttrykket «Stepford wife» havnet i engelske leksikon.

Mindre tilfreds var han over den bølgen av populærsatanisme som «Rosemary’s Baby» utløste. I et intervju i 2002 sa Levin:

– Jeg føler meg skyldig i at boka førte til «Eksorsisten» og «The Omen». En hel generasjon ble eksponert og tror mer på Satan. Jeg tror ikke på Satan, og jeg tror ikke den sterke fundamentalismen vi ser, ville vært like sterk om det ikke hadde vært så mange av disse bøkene.

(NTB)

INNFØRTE NYTT ORD: «Stepford wife» havnet i engelske leksikon etter Ira Levins bok om de manipulerte superkvinnene. Her fra filmen «Stepford Wives» med Nicole Kidman og Glenn Close i hovedrollene. Foto: FILMWEB
INNFØRTE NYTT ORD: «Stepford wife» havnet i engelske leksikon etter Ira Levins bok om de manipulerte superkvinnene. Her fra filmen «Stepford Wives» med Nicole Kidman og Glenn Close i hovedrollene. Foto: FILMWEB Vis mer
FØLTE SKYLD: Ira Levin mente ikke å eksponere mennesker for satanisme. - Jeg tror ikke på Satan, og jeg tror ikke den sterke fundamentalismen vi ser, ville vært like sterk om det ikke hadde vært så mange av disse bøkene, sa han i 2002.