«Rosemary’s Baby»-forfatteren død

Forfatteren Ira Levin, som skrev bestselgerromaner som ble like suksessfulle filmer, er død, 78 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ira Levins meste kjente boktitler er «Rosemary’s Baby», «The Stepford Wives», «A Kiss Before Dying» og nazithrilleren «The Boys From Brazil».

Han skrev bare sju romaner på førti år, men til gjengjeld solgte de titalls millioner eksemplarer – og nesten alle ble filmatisert av Hollywood, noen flere ganger.

Levin kombinerte elementer fra flere sjangre; kriminalromanen, gotisk skrekk, science fiction og teknothrilleren. I Levins verden lurte det alltid en evig overhengende fare, der alt kunne skje med alle til enhver tid.

Ira Levin oppnådde aldri stor litterær berømmelse, noe han ifølge New York Times syntes var greit. Han satte derimot stor pris på at uttrykket «Stepford wife» havnet i engelske leksikon.

Mindre tilfreds var han over den bølgen av populærsatanisme som «Rosemary’s Baby» utløste. I et intervju i 2002 sa Levin:

– Jeg føler meg skyldig i at boka førte til «Eksorsisten» og «The Omen». En hel generasjon ble eksponert og tror mer på Satan. Jeg tror ikke på Satan, og jeg tror ikke den sterke fundamentalismen vi ser, ville vært like sterk om det ikke hadde vært så mange av disse bøkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer