Ari Behn

Roser åpenheten

- Et tydelig uttrykk for at vi har fått større åpenhet, både i samfunnet generelt og i mediene.

TENNER LYS: Forfatter og kunstner Ari Behn er død. Han ble 47 år gammel. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Første juledag kom nyheten om at kunstner og forfatter Ari Behn er gått bort, 47 år gammel. Det meldte familien selv.

- Det er med stor sorg i hjertet at vi, de aller nærmeste pårørende til Ari Behn, i dag må meddele at han har tatt sitt eget liv. Vi ber om respekt for vårt privatliv i tiden framover, opplyste Geir Håkonsund, Ari Behns manager og familiens talsmann, til Dagbladet.

Flere medier har omtalt at Behn tok sitt eget liv. Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening mener redaksjonene har tatt riktig avgjørelse.

- Det er et tydelig uttrykk for at vi har fått større åpenhet, både i samfunnet generelt og i mediene, sier hun til Dagbladet.

Trenger du hjelp?

 • Akutt selvmordsfare: 113
 • Legevakt: 116117
 • Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/
 • Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/
 • Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/ I

- Prisverdig

Så langt har hun ikke sett noe i pressedekningen av dødsfallet som hun mener er problematisk.

- Jeg har sett medier som har brukt tid, plass og rom på denne nyheten, noe som er fullt forståelig. Det er trist at så mange mennesker, og ikke minst så mange menn, tar sitt liv hvert år. Det er et stort samfunnsproblem, som mediene helt åpenbart må omtale.

Hun roser Behns etterlatte for åpenheten deres.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

- At de er så åpne fra første stund er prisverdig, sier hun.

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet sier avisa blant annet omtaler selvmord i de tilfeller hvor det er viktig for å opplyse saken, eller hvor de etterlatte ønsker åpenhet.

- I dette tilfellet var familien selv åpne om dødsårsaken, og vi valgte derfor å viderebringe den opplysningen, sier han.

- Vær åpen

7. november la Norsk Redaktørforening fram ny veileder for omtale av selvmord. Første punkt er «Vær åpen».

- Jeg tror på åpenhet som grunnprinsipp, og innenfor det tror jeg kan man fortelle om selvmord på en måte som både tar hensyn til de etterlatte og den avdøde, og som ikke bidrar til å utløse flere selvmordshandlinger.

Redaktørforeningens råd

 • Vær åpen
 • Unngå omskrivinger
 • Vær bevisst på detaljbruken
 • Vis hensyn overfor de etterlatte
 • Vær på vakt mot glorifisering når kjente personer tar sitt liv
 • Avklar rollen din
 • Ta med informasjon om hvor man kan søke hjelp
 • Bidra til å avkrefte mytene
 • Våg å gå nye veier
 • Fortell om de etiske valgene underveis

Kilde: Nord redaktørforening

Bare for kort tid siden ville mediene omtalt saken annerledes, mener hun.

- De ville rapportert at Behn var funnet død, og at det ikke var mistanke om noe kriminelt. Alle disse omskrivingene som vi har drevet på med. Mange ville sittet igjen med flere spørsmål enn svar.

Slike «omskrivninger» kan i verste fall også føre til at dødsfall som ikke er selvmord, framstår som det, mener hun.

- Medienes oppgave er å fortelle om hva som skjer i samfunnet. Når vi har tatt disse språklige omveiene, har vi ikke gjort det.

- Tabuer

De etterlattes åpenhet gjør også medienes jobb enklere, mener hun. Samtidig mener hun det er viktig å være varsom i omtale av detaljer.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer

Hun viser til Vær varsom-plakatens paragraf 4.9: «Vær varsom ved omtale av selvmord og selvmordsforsøk. Unngå omtale som ikke er nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Unngå beskrivelse av metode eller andre forhold som kan bidra til å utløse flere selvmordshandlinger.»

«VÆR ÅPEN»: Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening er positiv til nøktern åpenhet rundt selvmord i pressen. Foto: Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
«VÆR ÅPEN»: Assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening er positiv til nøktern åpenhet rundt selvmord i pressen. Foto: Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Nybø mener denne ordlyden kan føre til at journalister kvier seg for å omtale selvmord overhodet. Hun vil imidlertid ikke fjerne paragrafen.

- Det er fortsatt mange tabuer og mye usikkerhet blant journalister knyttet til dette temaet. Nettopp derfor trenger vi en egen regel, mener hun.

Hun sier at Pressens faglige utvalg sjelden får henvendelser knyttet til paragraf 4.9.

- Jeg tror ofte det er et større problem at vi er for forsiktige, enn at vi går for langt.

Det er også viktig å være bevisst ordene man velger, mener hun. Ikke minst mener hun det er viktig å unngå glorifisering.

- Vi må ikke romantisere det som har skjedd. Det betyr ikke at man ikke skal kunne skrive om den avdøde. Jeg har lest mange flotte tekster det siste halve døgnet. Men vendinger som «har endelig funnet fred», eller å beskrive det som en vei ut eller løsning, er ikke bra.

- Endelig

Det er Terese Grøm enig i. Hun er generalsekretær i LEVE (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord).

- Det finnes en annen vei ut. Det å sette ord på selvmordstankene overfor noen du stoler på, er det første steget. Hvis tankene får vokse ukorrigert til de blir destruktive og dominerende, kan man miste av syne hva det faktisk innebærer å avslutte livet. At selvmord er endelig, sier hun til Dagbladet.

Grøm sier hun har stor respekt for åpenheten fra Behns pårørende. Samtidig oppfordrer hun mediene til å respektere familiens ønske om ro, og til å være nøkterne i omtalen av dødsfallet.

- Vi har alle et ansvar for å følge etterlattes ønske. De har vært tydelige fra start, forklart og gitt informasjon. Ting er sagt. Nå ber de om ro. Det må vi respektere.

- Opp til den enkelte

Hun sier LEVEs ståsted er at Vær varsom-plakaten fungerer godt, men at de er åpne for å delta i en eventuell debatt om paragraf 4.9.

- Vi synes det er viktig å ha gode rammer for åpenhet i det offentlige rom. Vi lener oss på fagmiljøene, som fortsatt er tydelige på at omtale av detaljer og metode bør unngås, fordi vi ikke vet nok om smitteeffekten.

Grøm understreker at åpenhet rundt selvmord må skje på de etterlattes premisser.

- Hvor åpne man ønsker å være, er opp til den enkelte. Men det kan gjøre det enklere for omgivelsene, og reduserer muligheten for spekulasjoner rundt et dødsfall. Åpenhet oppleves nok enklere for mange etterlatte i møte med omgivelsene.

- Trygt og bra

Reidun Kjelling Nybø roser det hun mener er et nøkternt og presist språk fra manager Geir Håkonsund.

- Han valgte å fortelle at det var et selvmord, uten omveier, og uten flere detaljer. Det er trygt og bra.

Også Nybø oppfordrer mediene til å respektere de etterlattes ønske om å få ro i sorgen.

- Selv de mest offentlige personene har et behov for et privat rom. Min erfaring er at norske medier vil respektere det.

Hun mener åpenheten rundt Behns dødsfall kan føre til større bevissthet rundt temaet. Nå etterlyser hun en ny debatt rundt pressens dekning av selvmord.

- Dette er en trist anledning for en viktig presseetisk debatt. Mediene er ikke løsrevet fra samfunnet for øvrig. I ei tid da alle kan være sin egen publisist, på Facebook og andre sosiale medier, har mediene et særlig ansvar for å være åpne om hvordan vi tenker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer