SVENSK ROS: Kulturjournalist i Expressen ber Sverige se til Norge og litteraturhuset i Oslo.
Foto: Agnete Brun
SVENSK ROS: Kulturjournalist i Expressen ber Sverige se til Norge og litteraturhuset i Oslo. Foto: Agnete BrunVis mer

Roser Litteraturhuset i Oslo

Svenskene er misunnelige.

Den svenske kulturjournalisten Tomas Bannerhed ber sine litteraturinteresserte landsmenn se til Norge og våre litteraturhus.

Han har vært på Litteraturhuset i Oslo og blitt imponert.

- Kulturell magnet - Vi behøver en litteraturens samlingsplass i Sverige, skriver Tomas Bannerhed i Expressen.

Han beskriver Litteraturhuset i Oslo, Europas største, som en kulturell magnet midt i byen med 250 000 besøkende i året.

Her er øl, kaffe og livlige samtaler - og et stort og variert program, skriver han - mens han lister opp en rekke kjente forfattere.

-Ta lærdom, Sverige Tomas Bannerhed mener at Sverige må ta lærdom av Litteraturhuset i Oslo, som ble etablert for sju år siden og som inneholder en rekke rom for ulikt og variert program.

Det er en styrke at Norsk Forfattersentrum og Norsk PEN holder hus i bygget, som i tillegg har et loft som gir mulighet til nærmere 50 konstnadsfrie arbeidplasser for profesjonelle skribenter.

- Så, kulturpolitikere och mesener, ta nå en tur til Oslo og la dere bli overveldet av litteraturens kraft, konkluderer han.

Misunnelig på oss? - Göteborg slo seg til brøstet ved åpningen av «Sveriges första litteraturhus» i høst. Det handler om ett rom i en del av et lagerhus, uten en sjef eller budsjett.

- Det vi behøver er en litteraturens samlingsplass i Sverige, et hus som holder åpent og syder av litterert liv.

Slik avslutter Tomas Bannerhed kommentaren, kanskje med et lite stikk av misunnelse...