DEBATT

Rosetogene - et overgrep?

Nylig ba Desmond Tutu nordmenn tilgi 22. juli-terroristen, men bør ikke det forbeholdes de pårørende?

RASERI ISTEDET:  «Jeg beholder slett ikke roen, slik vårt moderne samfunn krever». Slik var reaksjonen til en av artikkelforfatterne etter å ha mistet sin datter.  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix
RASERI ISTEDET: «Jeg beholder slett ikke roen, slik vårt moderne samfunn krever». Slik var reaksjonen til en av artikkelforfatterne etter å ha mistet sin datter. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Har du ikke vært sint?» Det får Sandsmark ofte høre når han forteller om sin bok «Pass på liten og på stor - Saras pappa om tragedien på Bjørkelangen».

«Jo,» svarer Sandsmark, mens tankene hans går tilbake til juli 2011.

Også vi ble fylt av varme over rosetogene etter 22. juli-terroren. Men i januar 2014 opplevde Sandsmark selv å få et barn drept. Dét var en ulykke, likevel endret det hans syn: De allmenne reaksjonene som i 2011 opplevdes gode og rette, framsto nå som et slags overgrep.

Hvordan kan en tredjepart bestemme reaksjonen på døden til andres barn? Bare berørte kan vel si at hat skal møtes med kjærlighet? Nylig ba Desmond Tutu nordmenn tilgi 22. juli-terroristen, men bør ikke det forbeholdes de pårørende?

Noen forbehold må tas: Hvis det var berørte som fikk bestemme rosetog og liknende, hvis den myke responsen opplevdes som medlidenhet - da var svaret fint og rett. Det hele var også svært godt ment.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer