-  Roskilde endret oss

Pearl Jam-bassist Jeff Ament mener bandet nå er klar med sin mest politiske plate noensinne. Nå er de tilbake på festivaler i Europa for første gang siden tragedien på Roskilde.

LONDON (Dagbladet): Det er fredag ettermiddag på luksushotellet Mandarin Oriental i Knightsbridge i London. Grungelegendene i Pearl Jam er i byen for å promotere den nye plata «Pearl Jam», og bassist Jeff Ament og resten av gruppa tar imot journalister fra hele Europa. Kvelden før spilte bandet på Londons Astoria, der 1600 heldige fans fikk høre de nye låtene live for første gang.

Plata - kalt avokado av fansen på grunn av coverbildet - er blitt beskrevet som en energifull comeback til grungerøttene som bandet definerte på 90-tallet. Singelen «Worldwide suicide» har allerede knust bandets rekorder i USA.

-  Det er en lik type spenning som er i lufta som også var der da vi spilte inn «Vs.» og «Ten». Det er en samme type umiddelbarhet, sier Jeff til Dagbladet.

I morgen kommer plata.

I studio etter skuffelse

To dager etter presidentvalget i USA i november 2004 går Pearl Jam i studio. De har nettopp avsluttet turneen «Vote for change», og klamrer seg til håpet om at John Kerry skal ta over for George W. Bush som USAs president. På valgnatta kommer den enorme skuffelsen. Men også energien til et nytt album.

-  Vi hadde spilt tung musikk med mye volum lenge, og tok energien inn i studio. Kombinert med nedturen etter valget var det en kreativt god prosess.

-  Så plata ville ha vært annerledes med et annet valgresultat?

-  Ja, jeg tror kanskje den hadde hørt litt annerledes ut. Det er fremdeles håp i tekstene, men det er pokker så vanskelig å være håpefull nå om dagene. Jeg kan fremdeles ikke forstå hvorfor ikke hele Bush-administrasjonen er i fengsel nå, sier han.

-  Hvor politisk er denne plata?

-  Jeg tror nok kanskje at denne plata er mer politisk enn «Riot Act», men på en mer moden måte. Jeg synes Ed (Eddie Vedder) gjorde en veldig god jobb med å formidle arrogansen og alle feilgrepa etter 11. september. Plata formidler den flere aspekt av den følelsen gjennom historiene som blir fortalt i teksten. Noen mer håpefulle enn andre, sier han.

I sommer legger bandet ut på en lang turné i USA, og i august kommer de til Europa. Det blir første gang de spiller på europeiske festivaler siden tragedien på Roskilde-festivalen i 2000. Da ble ni fans klemt i hjel foran scenen.

Skyldfølelse

-  Det var trolig en episode som endre livet mitt mer enn noe annet, sier Jeff.

-  Vi snakket om at vi skulle slutte å spille konserter. Det var ei tung tid, og enkelte dager ville jeg ikke stå opp om morgenen. Når jeg tenker tilbake på det, så var nok det viktigste at vi holdt sammen.

-  Var det vanskelig?

-  Ja, absolutt. Man går igjennom hele spekteret av følelser. En dag har man en veldig skyldfølelse. Andre ganger legger man alt skyld på andre, sier Ament.

-  Kommer Pearl Jam til å spille på Roskilde igjen?-  Først ville jeg sagt nei. Men på den andre sida ville det kanskje vært den sunneste vi kunne gjøre for øyeblikket. Hvis vi gjorde Roskilde, ville vi gjort det 100 prosent på våre premisser. Og det ville nok blitt vanskelig, sier Jeff.

NORGE MÅ VENTE: Pearl Jam gjør comeback på Europeiske festivaler i august og september. Fra venstre Stone Gossard, Jeff Ament, vokalist Eddie Vedder, Mike McCready og Matt Cameron.