Roskilde er rølpende og solfylt i gang

Festen har startet. Eyvind, for eksempel, våknet på sykehuset i natt.

ROSKILDE (Dagbladet.no): - Det er femte året jeg er her nede, så det er litt urutinert å drikke seg inn på sykehuset, sier Eyvind Holand til Dagbladet.no.

25-åringen fra Brønnøysund sitter med en gjeng fra Larvik. Han har en ny øl i hånden og viser frem journalen fra oppholdet. Legene som har undersøkt ham gjennom natta har slått fast at han var bevisstløs ved adkomst, en tilstand journalen beskriver som vedvarende.

- Men det tok godt vare på meg på sykehuset. God service. Jeg våknet rett før de skulle ta en blodprøve, så da fikk jeg gå, sier Eyvind til Dagbladet.no.

- Det beste er folkene

Rundt ham står teltene tett i tett. Der det for ett år siden var et gjørmehav, sitter nå festivalgjengere i absolutt alle fasonger og koser seg i solen. Gjøglere underholder, noen tester ut klatreveggen mens andre spiller landhockey til Guns\'n Roses på full guffe.

Rett ved campingplass D har Roskildearrangørene blåst opp en hoppetjukkas. 16-åringen Mia Kremmer fra Roskilde tar det med ro langs kanten mens venninnen Alexandra Bernard trimmer i varmen.

- Det beste med Roskilde er stemningen og folkene, sier Mia til Dagbladet.no.

Og folk er det mange av på Roskilde. I fjor var antallet 106 000, av dem var 76 000 betalende festivalgjester. Samme tall er ventet i år. På programmet står storheter som Black Sabbath, Brian Wilson, Audioslave, Foo Fighters og Sonic Youth. Blant de norske artistene finner vi Turboneger, Kaada sammen med Mike Patton, Enslaved og Röyksopp.

DEBUTANTER: Randi Simonsen, Kristine Rasmussen, Gitte Bladt og Stine Fisker fra Søndre Jylland har tatt turen til Roskilde for første gang. Foto: Eirik H. Urke
DEBUTANTER: Randi Simonsen, Kristine Rasmussen, Gitte Bladt og Stine Fisker fra Søndre Jylland har tatt turen til Roskilde for første gang. Foto: Eirik H. Urke Vis mer

På forhånd har festivalledelsen fått kritikk for manglende rockekanoner, men talsmann Esben Danielsen sier til avisa Berlingske Tidende at de fornøyd med årets program, men at de for eksempel gjerne skulle ønsket seg band som Armensk-amerikanske System Of A Down.

Danielsen forteller videre at flere og flere artister dropper festivaler til fordel for egne turneringer, og at det er et problem for Roskilde.

Punkeren Tor (30) fra København er enig. Det er det femtende året han er på festivalen.

- Men år må jeg faktisk si at programmet er så som så. Men stemningen når det er sol er jo god, sier han til Dagbladet.no.

Debutanter

Rett bak sitter folk og sløver i sola foran hovedscenen, Orange. De venter på åpningsbandet, de danske hiphoperne Ikscheltaschel. Men Roskilde 2005 markerer også at det er fem år siden ni mennesker ble trampet i hjel foran samme scene.

Tragedien førte til nye sikkerhetsregler. Disse foranstaltningene er de siste dagene slaktet av amerikaneren Paul Wertheimer. Han mener Roskilde setter folks liv på spill, og festivalledelsen ikke har gjort nok for å forhindre nye ulykker.

De ansvarlige avfeier kritikken fra Wertheimer. De mener han er en lykkejeger som går hardt ut i media for å skape seg et navn, og dermed nye konsulentoppdrag som ekspert.

Den danske avisa Ekstrabladet skriver at 6000 mennesker er direkte involvert i sikkerhetsarbeidet i de fire dagene Roskilde pågår.

Videre skal rundt 25 prosent av festivaldeltakerne være debutanter. Vi treffer fire av dem foran Orange scene. Randi Simonsen, Kristine Rasmussen, Gitte Bladt og Stine Fisker har tatt turen fra Sønder Jylland til Roskilde for første gang. De har plassert seg i trygg avstand fra scenekanten og digger dansk hiphop i sola. Og hva er deiligst med Roskilde i år?

- Været, kommer det unisont fra venninnegjengen.

Vanner

Ingen kan være uenig i det, selv om sol og varme også skaper problemer. Festivalområdet ligger ute på en slette, og det som blir til gjørme i regnværet, virvles opp til store støvskyer når regnet uteblir.

For å bøte på problemet kjører svære tankbiler og vanner veier og campingområdet i håp om at støvet legger seg.

- Det kan bli travelt med heteslag og slikt. Det perfekte festivalvær er faktisk hvis det kommer en byge av og til.

Dagbladet.no dekker Roskildefestivalen alle dager. Følg med på Dagbladet.no/festival.

- URUTINERT: Noe av det første Eyvind Holand gjorde var å ta turen til sykehuset. Her viser han sykehusjournalen.
STAMGJEST: Punkeren Tor (30) er en traver på festivalen, med oppmøte for femtende gang.
VENNINNER: Mia Kremmer og Alexandra Bernard fra Roskilde nyter varmen og stemningen på Roskilde.