DEBATT

Arendalsuka:

Roskilde for politikere – fyll, fest og fanteri

Etter å ha vært vitne til årets kalas sitter jeg igjen med svært lite.

IKKE GODT EKSEMPEL PÅ DEMOKRATI: Rød Ungdom mener at demokratiet ikke står og faller på Arendalsuka, skriver artikkelforfatter. På bildet - Arendal under Arendalsuka i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
IKKE GODT EKSEMPEL PÅ DEMOKRATI: Rød Ungdom mener at demokratiet ikke står og faller på Arendalsuka, skriver artikkelforfatter. På bildet - Arendal under Arendalsuka i fjor. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Årets store festival for «demokratiet», Arendalsuka, er over for denne gang. Som så mange år tidligere har den politiske eliten, næringstopper, lobbyister og kommunikasjonsbyråer samlet seg for å gjøre det de kan best, snakke, debattere og feste.

Etter å ha vært vitne til årets kalas sitter jeg igjen med svært lite. Er dette virkelig måten å feire det norske demokratiet på? For meg er svaret nei, og det er det flere grunner til.

For det første har det utviklet seg til et dansegulv for makteliten, mens de mindre pengesterke organisasjonene stadig presse bort. NRK fortalte i forrige uke om hvordan ungdomsorganisasjonene Press og Elevorganisasjonen så vidt har råd til å arrangere egne arrangementer, eller bo andre steder enn i en gymsal.

Programmet til Arendalsuka bærer preg av dette, pengesterke arrangører som Civita, Geelmuyden Kiese og Gambit kaprer de store scenene og får dermed stor påvirkningskraft på ordskiftet i Arendal. Dette er kroneksempelet på et demokratisk problem.

En rapport fra Senter for studier av politisk kommunikasjon ved Universitetet i Oslo viser at hver tredje organisasjon som deltok på Arendalsuka i fjor, brukte mer enn 100.000 kroner på deltakelsen. De som bruker mest penger, opplever å få størst gjennomslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer