Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Roskildefestivalen

Roskilde-gjester plages av urinstøv: - Redd for å bli syk

- Markant flere henvendelser om støv i øyne og luftveier enn normalt, sier Roskildefestivalens sikkerhetssjef.

URINSTØV: Det er meldt strålende vær under hele Roskildefestivalen, og med en tørr periode i forkant fører det til utfordringer man kanskje ikke hadde tenkt på. Reporter: Sofie Braseth / Video: Ørjan Ryland Vis mer

ROSKILDE (Dagbladet): Sol og null regn er drømmeværmeldinga for de fleste festivalarrangører, men for den enorme Roskildefestivalen skaper det tørre været også trøbbel for flere av gjestene.

I løpet av de siste dagene har Dagbladet observert en rekke festivaldeltakere som dekker til nese og munn med støvmaske eller skjerf.

PASSER PÅ: Morten Therkildsen, sikkerhetssjef på Roskildefestivalen. Foto: Luna Stage
PASSER PÅ: Morten Therkildsen, sikkerhetssjef på Roskildefestivalen. Foto: Luna Stage Vis mer

Tørt vær pluss urin på bakken skaper nemlig urinstøv, som svever rundt på festivalområdet.

- På grunn av det tørre, varme været har vi i år opplevd flere henvendelser om plager i øyne og luftveier, sier Morten Therkildsen, sikkerhetssjef på Roskildefestivalen.

Skyller med vann

Han forteller at omkring 70 prosent av alle henvendelser til helsepersonell på festivalområdet har handlet om støvplager.

- Vi har markant flere henvendelser om støv i øyne og luftveier enn normalt. Vårt helsepersonell behandler plagene ved å skylle med vann og behandle med antibiotika hvis det er infeksjoner, sier Therkildsen.

Torsdag kveld er temperaturen godt over 20 varmegrader på Dyrskueplassen, og sola skinner fra skyfri himmel. Heller ikke de neste dagene festivalen varer, er det meldt nedbør.

STØV I LUFTA: Særlig i motlys er det lett å se støvet i lufta på Roskildefestivalen. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet
STØV I LUFTA: Særlig i motlys er det lett å se støvet i lufta på Roskildefestivalen. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Bærer støvmaske

Blant dem som tar grep for å unngå støvplager, er danske Cecilia Anberg.

- Jeg er redd for å bli syk, sier 26-åringen til Dagbladet.

Hun er på Roskildefestivalen sammen med ei venninne, og har dekket til nese og munn med ei støvmaske.

Anberg var til stede på Roskildefestivalen allerede i helga som var, og mistenker at urinstøvet da gjorde henne syk.

BESKYTTER SEG: Cecilia Anberg. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet
BESKYTTER SEG: Cecilia Anberg. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Jeg var her fra lørdag til søndag, og følte meg skikkelig dårlig. Jeg snakket med min søte mor, som jobber på sykehus. Hun sa det var på grunn av støv. Så dro jeg hit igjen - med maske, sier 26-åringen.

- Hvordan føles det når du puster inn urinstøv?

- Det gjør veldig vondt i halsen. Jeg ble litt forkjølet, og vet ikke om det har med støvet å gjøre.

Professor: - Ikke farlig

Ifølge Anberg er det mange som prater om urinstøv på Roskildefestivalen. Også på morens arbeidsplass, Rigshospitalet i København, er støvet en snakkis.

TØRT: Det er meldt sol, sol og atter sol på Roskildefestivalen. Det gir gode vilkår for urinstøv på området. Skjermdump, yr.no
TØRT: Det er meldt sol, sol og atter sol på Roskildefestivalen. Det gir gode vilkår for urinstøv på området. Skjermdump, yr.no Vis mer

- Mamma forteller at alle leger og sykepleiere går og snakker om at det er dumt at folk løper rundt uten maske på Roskildefestivalen. Jeg forstår ikke at folk ikke beskytter seg. Jeg skal kjøpe bandana til venninna mi.

Flemming Konradsen er professor ved Institutt for internasjonal helse, immunologi og mikrobiologi ved Københavns universitet.

Han sier til Dagbladet at urinstøv ikke er noe å være redd for fra et helsemessig perspektiv.

- Selvfølgelig kan det være irriterende, sjenerende og gi et visst ubehag. Støv generelt kan irritere nesa, svelget og de øvre luftveiene. Men det er ikke noe farlig. Urin fra en frisk person er sterilt.

BESKYTTER SEG: Denne unge kvinnen holdt et skjerf foran ansiktet for å beskytte seg mot urinstøv på Roskildefestivalen. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet
BESKYTTER SEG: Denne unge kvinnen holdt et skjerf foran ansiktet for å beskytte seg mot urinstøv på Roskildefestivalen. Foto: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Vask ansiktet

Ifølge professoren kan du ikke bli syk av urinstøv, slik Anberg tror.

- Støv i øvre luftveier kan gi irritasjon som minner om halsbetennelse, men det vil ikke forårsake en infeksjon, sier han.

- Når partiklene er så store som støv, er det ikke noe som går dypt inn i luftveiene. Det kommer ikke ned i lungene, men stopper i de øvre luftveiene. Støvet samler seg i svelget, og går ut av kroppen i løpet av natta, eller så spytter man det ut når man våkner.

Om festivalgjestene ønsker å beskytte seg mot urinstøvet, er det flere ting de kan gjøre, ifølge Konradsen.

- Vask ansiktet, vask øynene, skyll munnen - det kan hjelpe noe. Om støvet er særlig sjenerende, og du for eksempel er astmatiker, kan du ha et enkelt munnbind på.

Tar grep

Festivalens sikkerhetssjef Morten Therkildsen forteller at festivalen gjør flere grep for å minske støvplagene på festivalområdet:

- Vi observerer løpende om det er behov for vanning, men det er selvsagt ikke mulig å vanne hvor festivalgjestene bor. Biler instrueres til å kjøre sakte på festivalplassen, så mengden av støv de forårsaker minskes. Og så saltes det ytterligere på området, da dette minsker mengden av støv.