Roskilde-vaktene var fulle

Sikkerhetsvaktene som var på jobb da ni ungdommer ble trampet ihjel på Roskilde-festivalen i fjor drakk store mengder øl til nedsatt pris.

Da menneskemengen trykket seg sammen under en konsert med Pearl Jam rett før midnatt 30. juni i fjor, ble ni ungdommer drept og et 30-talls skadet.

Berlingske Tidende har snakket med en rekke vakter som var på jobb den tragiske natten ifjor.

Trykket mot scenen var altfor høyt allerede før konserten og man så tidlig at det kunne ende med en katastrofe, skriver Aftonbladet.

Full og trøtt

Nå avsløres det også at sikkerhetsvaktene på arrangementet var beruset: De drakk øl på jobben til subsidierte priser.

- Når vi skulle stå vakt var vi ofte ganske beruset. Vi hadde jo overvært konserter og drukket øl hele dagen, helt til vakta startet, sier en 19-åring som jobbet ved Orange-scenen der tragedien skjedde.

Under en annen konsert ved Orange-scenen ifjor sommer var gutten så trøtt at han måtte forlate jobben.

Billig øl

- Det stemmer at vi var beruset når vi jobbet. Dels hadde vi drukket på forhånd, men i tillegg hadde vaktene der jeg jobbet tilgang til øl for fem kroner stykk bak scenen. Den lave prisen var en direkte årsak til at mange av vaktene drakk, innrømmer en annen vakt ifølge Aftonbladet.

Han forteller at det var helt akseptert at vaktene drakk øl på jobb:

- Det var en svært avslappet dansk innstilling til alkohol under festivalen, sier han.

DØDENS SCENE:Orange-scenen der ni ble trampet i hjel. Lou Reed på scenen i fjor.
FØR FAKTUM: Da tragedien skjedde appellerte Pearl Jams sanger og frontfigur Eddie Vedder til folkemengden om å roe seg ned og trekke tilbake. Idet han innså at hans oppfordringer ikke hadde noen effekt og at mennesker døde, falt Vedder ned på kne og gråt.