Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Røsland bør beklage

Når Stian Berger Røsland velger å ytre seg positivt om deportasjon bidrar han til å skape et inntrykk av at det ville vært enkelt å fjerne romfolket fra Oslo.

MÅ VITE BEDRE: — Røsland vet utmerket godt at krav om forsørging blir individuelt behandlet, skriver artikkelforfatteren. Her er Byrådsleder Stian Berger Røsland ved Sofienberg kirke der romfolket holdt til tidligere. I bakgrunnen byrådssekretær Brigitte Jordahl.
MÅ VITE BEDRE: — Røsland vet utmerket godt at krav om forsørging blir individuelt behandlet, skriver artikkelforfatteren. Her er Byrådsleder Stian Berger Røsland ved Sofienberg kirke der romfolket holdt til tidligere. I bakgrunnen byrådssekretær Brigitte Jordahl. Vis mer

Det er nå ingen som tviler på at debatten om romfolket har fått utslag som går ut over alle grenser for normal folkeskikk. Reaksjonene fra Oslos mest sentrale politikere har i den forbindelse vært lite konstruktive. I et oppslag i Klassekampen tirsdag 17. juli uttaler Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn at det ikke er konstruktivt å angripe høyrepartienes moralske standard. Hun sauser sammen standpunktene til «venstresidas partier» og organisasjonen Folk er folk, og presenterer noen egne forslag til tiltak. De av forslagene som ikke innebærer bruk av tvangsmakt likner forslag SV har tatt til orde for i ulike sammenhenger, seinest i Oslo bystyre av SV før sommerens debatt. Da var Rieber-Mohn med på å stemme dem ned.

Benjamin E. Larsen
Benjamin E. Larsen Vis mer

Videre kan man spørre seg om det virkelig er helt galt å heve en moralsk pekefinger i lys av de uttalelsene som Siv Jensen kom med til NRK 15. juli. Hun tar til orde for øyeblikkelig uttransportering av «rumenerne», i strid med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Hun blir flankert av byrådsleder Stian Berger Røsland som støtter deportasjon av «personer som kommer til Norge og mener at man må bli forsørget av Norge».

Røsland er i praksis Oslos øverste politiske leder. Han vet utmerket godt at krav om forsørging blir individuelt behandlet og bør ha tilstrekkelig administrativ støtte til å finne ut av Norges forpliktelser etter internasjonal rett. Trolig visste han også at Jensen ble sitert i samme sak. Når han da velger å ytre seg positivt om deportasjon, bør han også innse at han bidrar til å skape et inntrykk av at det ville vært mulig å fjerne romfolket fra Oslo på en enkel måte. Han bidrar også til å skape et inntrykk av at det er helt legitimt å gå inn for slike tiltak.

Følg oss på Twitter

Jeg håper innstendig at Berger Røsland ikke ønsker dette. I så fall bør han umiddelbart korrigere det inntrykket han har skapt ved å si klart og tydelig hva han faktisk mener. Jeg mener at internasjonale menneskerettsforpliktelser ikke bare er grått lovverk, men et ankerfeste for umistelige verdier i et samfunn som behandler alle grupper med respekt. Kollektiv deportasjon ville representere et grovt brudd med disse verdiene, og det er faktisk et spørsmål om samfunnets moral.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media