Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rostrup utfordrer Støre

Utenriksministeren er enig i at FN har en utfordring som humanitær organisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - FN står i fare for i mindre og mindre grad oppfylle sitt humanitære mandat på grunn av politiske føringer, mener Morten Rostrup.

I dag møtte han utenriksminister Jonas Gahr Støre til debatt i Politisk kvarter. Opptaket blir sendt på NRK i morgen tidlig.

- Støre innrømmet at FN har et problem og sier han vil ta saken videre i FN, sier Rostrup til Dagbladet.no mens han svarer på lesernes spørsmål.

Tilbake til Aceh

Den tidligere internasjonale presidenten i Leger Uten Grenser lanserer denne uka boka «Felt. Ti år med Leger Uten Grenser», én dag etter at organisasjonen fikk inn 192 millioner kroner gjennom årets tv-aksjon.

At humanitært arbeid må være uavhengig og ikke-offentlig er noe han lenge har stått for. Men synet generelt er på vikende grunn, mener legen.

I boka ser han tilbake på de humanitære katastrofene i blant annet Sudan, Kosovo, Afghanistan, Beslan, Irak, og til slutt flomkatastrofen i Aceh romjula 2005.

- Ikke uavhengig

MØTTE LESERNE: Morten Rostrup benyttet anledningen til å skryte av spørsmålene han fikk fra Dagbladet.nos lesere. Les utdrag fra «Felt». Foto: HANS ARNE VEDLOG
MØTTE LESERNE: Morten Rostrup benyttet anledningen til å skryte av spørsmålene han fikk fra Dagbladet.nos lesere. Les utdrag fra «Felt». Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Han går også ut mot norske politikere, som kaller den militære innblandingen i Afghanistan for humanitær. Også andre hjelpeorganisasjoner som Norges Røde Kors og Norsk Folkehjelp får gjennomgå.

Rostrup mener de ikke driver uavhengig arbeid.

- Andre organisasjoner (...) ser på seg selv som del av en større langsiktig utviklingsprosess der også politiske føringer faller naturlig inn. Følgelig forsøker de å utføre både langsiktig bistand og akutt nødhjelp, fredsarbeid, gjenforening og demokratibygging.

Men en humanitær organisasjon skal verken presentere politiske løsninger eller utføre politiske handlinger, mener Rostrup:

- Den eksisterer nettopp fordi politikken feiler. Hva som kjempes for, er såre enkelt: et å hjelpe mennesker i en krise og redde liv, må bli respektert for akkurat hva det er - en enkel handling som springer ut fra våre medmenneskers akutte behov og vår humanisme. Intet annet.

Etterlyser handling

- De siste årene har vi sett en økende integrering av FNs humanitære operasjoner med FNs politiske målsettinger. På denne måten foregår det en undergraving av uavhengig humanitær hjelp, skriver Rostrup i boka.

Rostrup mener verden må forberede seg på mange humanitære kriser.

- Bekjempelsen av infeksjonssykdommer som dreper til sammen 16 millioner mennesker hvert år, er ikke effektiv. Er ikke det å unnlate å handle, også vold mot mennesker? Er det i utgangspunktet forskjell på å utøve en krigshandling mot uskyldige sivile og det å nekte dem livreddende behandling? For dem det gjelder, er resultatet det samme. De dør. Vi må innse at det å ikke gjøre noe, i seg selv er en handling med store konsekvenser for menneskers liv og helse.