Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Politihøgskolen

Rotete argumentasjon fra Jan Bøhler

Spiller det noen rolle om høgskolen ligger i Norges største politidistrikt eller i det nest største, med kort reisetid til Oslo?

IKKE VIKTIG: Dersom det er slik at Politihøgskolen er viktig for Oslos beredskap så spiller det ingen rolle om skolen ligger i Groruddalen eller i Moss skriver stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) i et svar til Jan Bøhler (Ap). Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Østfold Høyre
IKKE VIKTIG: Dersom det er slik at Politihøgskolen er viktig for Oslos beredskap så spiller det ingen rolle om skolen ligger i Groruddalen eller i Moss skriver stortingsrepresentant Tage Pettersen (H) i et svar til Jan Bøhler (Ap). Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / Østfold Høyre Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Bøhler spør i Dagbladet 3. januar om hvorfor man må «rote med verdens beste» politiutdanning. Det mest rotete er Bøhlers argumentasjon.

Politihøgskolen har i 10–12 år jobbet for å få på plass en ny skole. Ifølge skolen selv er dagens fasiliteter ikke godt nok tilrettelagt for å drive en god nok utdanning. Blant annet er det påpekt at de teoretiske og de praktiske fagene må kombineres i langt sterkere grad.

Bøhler argumenterer for at Politihøgskolen må ligge i Oslo. Som Groruddalens lokalpatriot er hans mål selvsagt helt forståelig, men argumentasjonen hans henger ikke sammen. Spiller det for eksempel noen rolle om høgskolen ligger i Norges største politidistrikt (Oslo politidistrikt) eller i det nest største politidistriktet (Øst politidistrikt) med kort reisetid til Oslo? Regjeringspartiene har vært tydelige på at skolen skal utredes flyttet ut av Oslo, men ikke lenger ut enn at forskningsmiljøet ivaretas. Det er derfor en ubegrunnet frykt at kompetansemiljøet vil forsvinne, gitt at det er dagpendleravstand til Oslo.

Dersom det er slik at Politihøgskolen er viktig for Oslos beredskap så spiller det ingen rolle om skolen ligger i Groruddalen eller i Moss. Reisetiden inn til Oslo S er omtrent den samme når Follobanen står klar i 2021, og studentene skal uansett aldri være først på stedet. Det er underlig å mene at høgskolen skal ligge mer sentralt i Oslo enn politiets egen spydspiss, beredskapstroppen, som skal ha tilhold på Taraldrud.

Dersom Bøhler er opptatt av rekrutteringen til politiutdanningen må han se hele bildet. Økonomisk er det åpenbart mer gunstig å etablere en ny høgskole utenfor Oslo. Et annet perspektiv er at det koster studentene 3500 kroner mindre å leie en 20 m² hybel i Moss sammenliknet med sentralt i Oslo. Med renter vil en student da betale 100.000 mindre i studielån i løpet av sine to skoleår. Det er rekrutteringsfremmende og god samfunnsøkonomi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!