Rotete bok om viktige diktere

Dag Solstad og Kjartan Fløgstad er hovedpersonene i Herman Willis' nye bok.

SAMTALE: Herman Willis har skrevet samtalebok med Dag Solstad og Kjartan Fløgstad.  Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
SAMTALE: Herman Willis har skrevet samtalebok med Dag Solstad og Kjartan Fløgstad. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det er kanskje drøyt å kalle Kjartan Fløgstad (66) og Dag Solstad (69) for norsk litteraturs svar på Nils Arne Eggen og Egil «Drillo» Olsen. Men begge disse motsetningsfylte veteranparene er i hvert fall i løpet høsten blitt utsatt for en såkalt intervjubok, der de side opp og side ned prater med hverandre, ansporet av en journalistisk ordstyrer.

Dette er en krevende form. Hvis forfatteren av boka - som Herman Willis i «Tilværelsens utlendinger» - lar diktafonen stå på og deretter skriver ut stort og smått bokstavelig talt på løpende bånd, blir resultatet fort både langtekkelig, springende og krydret med uvesentligheter. Det er slett ikke intervjuobjektenes feil. Bortsett fra at de selvsagt kunne sagt nei takk.

Hamsun-figurer? Baksideteksten er i og for seg lovende. Der hevdes at de to forfatterne «er hverandres romanfigurer». Hos Fløgstad leser man aldri om «nøkterne mennesker som lever av kålrabi» og hos Solstad «ikke en eneste putrende, selvmotsigende flåkjeft». De skriver ikke om seg selv, men om hverandre. Dette er jo for det første tøv, for det andre berøres temaet dessverre overhodet ikke i teksten og utgjør derfor ikke «magien» i boka, som det reklameres med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.