DEBATT

Norske verdier:

Rotete debatt om norsk kultur

En av de merkeligste – og mest uredelige – debattene som raser om dagen, er diskusjonen om norsk kultur. Mest av alt blir diskusjonen tøvete fordi debattdeltakerne diskuterer helt forskjellige fenomener.

NORSKE VERDIER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik har engasjert seg i debatten om norsk kultur og norske verdier den siste tiden.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NORSKE VERDIER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik har engasjert seg i debatten om norsk kultur og norske verdier den siste tiden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Uttrykket «kultur» brukes på minst tre ulike måter i det norske språket:

1. For å betegne dagligdagse produkter og varer som har en bestemt opprinnelse, som mat, klær osv. («chicken tikka er indisk kultur» o.l.)

2. Som utøvende og ofte underholdende aktiviteter, knyttet til for eksempel dans, skuespill, musikk m.v. – dvs. fenomener man kunne plassert under Kulturdepartementets paraply.

3. Som et sosialt og verdimessig bakteppe for menneskelig handling, knyttet til hva som er akseptabel adferd og «kjøreregler» for mennesker i et samfunn.

Mange av forkjemperne for norsk kultur gjør det ikke lett for seg når de trekker frem bevaringsverdige ting knyttet til kategori 1, som brunost og juletrær. Dette blir lett å latterliggjøre. En typisk teknikk mange bruker er å peke på hvor slike fenomener egentlig kommer fra. Som at bunaden er fra andre steder i Europa, at kaffen kommer fra Etiopia og den arabiske verden, at vafler kommer fra Hellas osv.

Men at noen enkeltdeler har ulik opprinnelse, endrer ikke at sammensetningen i form av helheten er unik. Selv om du ved pizzalagingen låner mel av naboen og kjøper eksotisk krydder fra Kina, samt bruker vann fra din egen spring, er det likevel din pizza. Noen ganger mistenker jeg også at kritikerne av begrepet «norsk kultur» også bruker slike eksempler for å slippe å diskutere de vanskelige problemene, som knytter seg til kategori 3.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer