DEBATT

Rotevatn roter

Vi trenger ikke la høyresidens ønsketenkning gå i oppfyllelse.

POLITISERTE TALL: «I disse regnestykkene kanaliseres det aller meste av veksten til en dobling av privat forbruk i stedet for å styrke velferdstjenestene», skriver Esbati. Foto: Lars Eivind Bones
POLITISERTE TALL: «I disse regnestykkene kanaliseres det aller meste av veksten til en dobling av privat forbruk i stedet for å styrke velferdstjenestene», skriver Esbati. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Leder i Unge Venstre Sveinung Rotevatn mener han kan fastslå «den uunngåelige framtida for norsk økonomi» (Dagbladet 18.9.), og der har vi ikke råd til dagens velferdsrettigheter. Profetien er ikke uttrykk for fakta, men politisk ønsketenking. I min kronikk 16. september tar jeg til orde for en faktabasert velferdsdebatt, i stedet for propagandistiske premisser om at Norge står på randen av konkurs. Norge har høy sysselsetting, både generelt og for grupper som i andre land ofte ikke jobber. Norge har høy produktivitet.Denne suksessen er et fellestrekk for flere land med velutviklede fellesløsninger. Land som i større grad har fulgt den «uunngåelige» oppskriften til Rotevatn klarer seg betraktelig dårligere. Å minne om dette er ikke «å stikke hodet i sanden,» som Rotevatn påstår, men å sette erfaringer fra virkeligheten over markedsøkonomisk skrivebordsteori.

Rotevatn fordreier regjeringens perspektivmelding med Civita-tall, for å få den til å vise et underskudd for velferdsstaten på 600 milliarder i 2060. Han glemmer å nevne forutsetningen for scenarioene der vi «ikke har råd»: I disse regnestykkene kanaliseres det aller meste av veksten til en dobling av privat forbruk i stedet for å styrke velferdstjenestene. Det sier seg selv at fellesskapet ikke får råd, hvis vi ikke betaler inn til fellesskapet. Et slikt scenario betyr en nedbygging av nettopp det som har gjort Norge til et såpass godt samfunn. Men er det dit vi vil? Dette er et politisk valg, ikke en økonomisk bestemt skjebne. De fleste nordmenn har opplevd en eventyrlig økning i egen kjøpekraft. Spørsmålet er om en ytterligere dobling av det private konsumet de neste 50 år er så viktig at vi bør ofre godt helsevesen, velfungerende skoler og verdig eldreomsorg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer