LEDER

Rotevatns minstelønn

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Venstre foreslår å innføre en nasjonal minstelønn for å hindre at nyankomne innvandrere blir utnyttet i arbeidslivet. Reportasjer om timelønninger ned i 19 kroner timen har aktualisert spørsmålet om verdig avlønning og kamp mot sosial dumping. Hvis Stortinget mener at en minstelønn ville hjelpe mot denne formen for utnytting av utenlandsk arbeidskraft, bør Stortinget gi uttrykk for dette gjennom lovgivning, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NRK Dagsnytt.

Forslaget kan lyde besnærende, men er dessverre en farlig vei å slå inn på. Dessuten bryter prinsippet om lovfestet minstelønn med den norske samfunnsmodellen, der lønn fastsettes i forhandlinger mellom partene. Og der organisasjonsgraden er så høy at tariffavtalene danner norm for hva som er akseptable vilkår. En høy organisasjonsgrad er også en betingelse for ryddige forhold i arbeidslivet og for en ansvarlig lønnsdannelse totalt sett.

Når LO avviser Venstres forslag er det ikke fordi organisasjonen blåser i utenlandske arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår. Ingen har satt spørsmålet om sosial dumping så ettertrykkelig på dagsorden som LO, som har bidratt vesentlig til den rødgrønne regjeringens ulike handlingsplaner mot dette. I dette spørsmålet har norske og utenlandske arbeidsinnvandrere et klart interessefellesskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer