Rotløs manndom

Ensomhet, ekteskap, amerikansk frykt og blandacricket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Rachel approached on foot across the green blankness of the sports ground. My team was fielding, and for an hour she sat by herself on the grass. I could sense her boredom from a hundred yards.»

Dette sitatet er tatt fra en roman som ifølge New York Times skal være en av de store amerikanske utgivelsene i år. Det skumles til og med om «the great american novel», skrevet av en forfatter fra Irland. Om anmelderen har rett eller ikke: O’Neill har skrevet romanen i et dempet språk, med den ene lysende setningen etter den andre.

Må bruke tid

Noen romaner frir ikke med å kaste leseren inn i et drivende plot etter en knyttneve av et anslag, men insisterer på at leseren skal bruke tid på å bli kjent med den verdenen som beskrives, slik man kan tenke seg at man må bruke tid på å bli kjent med et fremmed menneske. Å bli raskt kjent med bankmannen Hans van der Broek er ikke nødvendigvis vanskelig, men måten O’Neill lar ham fortelle på, krever åpenhet og tålmodighet – til romanens visjon viser seg og skriften for alvor tar tak.

Situasjonen for nederlandskættede Broek er at han etter flere år i New York flytter til London med kone og barn, først og fremst på grunn av utryggheten i kjølvannet av angrepene den 11. september 2001. I London opplever han at han og kona Rachel glir fra hverandre. Han blir forlatt, og flytter tilbake til New York uten familien. Før han reiser over, får han vite at en tidligere venn av ham, Chuck Ramkissoon, er funnet død i en av New Yorks kanaler. Romanens presens begynner med at han vender tilbake til en ensom tilværelse på Chelsea Hotel i New York. Det eneste selskapet han har, og det eneste strukturerende i livet hans i denne tiden, er cricket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.