Rotløs og husløs

KRAGERØ (Dagbladet): Aggie «Frost» Peterson (23) er rotløs og husløs. Men på et hvitkalket fyr utenfor Kragerø finner hun roen. Der lagde hun singelen «Endless Love».

- Jeg og produceren min reiste ut hit for en måned siden for å høre på musikk. Men så hadde vi det så fint at vi fant ut at vi måtte lage en sang. Det er mye av dette fyret i den sangen. Jeg blir så rolig og glad av å være her ute. Jeg håper folk smiler når de hører musikken, sier Aggie.

I fjor kom Aggies debutalbum «Bedsit Theories». Den solgte 8500 eksemplarer, et brukbart tall for en debutant. Likevel har hun det siste året forsøkt å finne seg en normal jobb. Men det går ikke. Aggie blir deprimert og nedtrykt av å forplikte seg til å stå opp om morgenen.

Stakk av

- Jeg forsøkte å jobbe i en butikk, men jeg stakk av. Jeg foretrekker å leve et uorganisert liv, som jeg styrer selv. Det er et roteliv, ingen dager er like. Jeg tror ikke det er mulig å gå tilbake til et stabilt liv etter musikkarrieren.

Det eneste som egentlig bekymrer Aggie nå, er at hun ikke har noe sted å bo. Fra 1. august må hun flytte ut fra kollektivet i Oslo. Det er samme dag som hun fyller 24 år.

- Kan ikke du skrive at jeg trenger et sted å bo? ber hun. Det burde ikke være noe problem. Den reflekterte jenta har en fortid som modell, og et haleheng av menn som gjerne skulle blitt bedre kjent med henne. Hun ble ikke mindre omsvermet etter at hun i vår stilte opp som nakenmodell i Natt og Dag.

- Mamma syntes bildene var så fine at hun ringte fotografen for å få dem signert, flirer Aggie.

Spøkelser

Aggie er tilbake på fyret hvor hun har vært hver sommer siden hun var liten. Sverre, som har bodd på fyret i ti år, tar imot med åpne armer idet båten klapper til kai. Han er tilhenger av at norske fyr skal være allemannseie. Det var også Aggies far, som døde for to år siden. Han bodde på Skomvær fyr utenfor Røst.

- Pappa og Sverre arbeidet for at private investorer ikke skulle kjøpe opp fyrene. De jobbet for at alle skulle få bruke dem, sier Aggie. Hun er stolt av faren sin. I dag er det mulig for hvem som helst å leie et fyr langs norskekysten.

Selv føler hun at røttene hennes ligger i fyret. Hun er oppvokst i Tromsø, men nå har hele familien flyttet sørover. Derfor er Stavseng fyr et av de få stabile punktene i Aggies liv.

Tåler ikke sol

- Det spøker i fyret. Derfor ligger jeg alltid i annekset. Der er jeg trygg, forteller Aggie og myser mot havet. Til tross for at hun kommer rett fra steikende sol i Kristiansand, er hun nesten gjennomsiktig hvit i huden.

- Jeg tåler ikke sol, jeg får eksem av det. Nå har jeg fått tak i solfaktor 35. Det holder sola ute.

Hva gjør dette til ditt jordbærsted: Jeg har opplevd så mange gode sommere her. Dette er en del av røttene mine. Siden jeg ikke har slekt igjen i Tromsø hvor jeg er oppvokst, er det hit jeg søker når jeg skal hjem.Når var du her sist: Det var for en måned siden da vi spilte inn sommersingelen, «Endless love». Den låta er veldig inspirert av dette stedet. Vi hadde det så bra her da sangen ble laget, derfor er det en glad låt.Ditt beste sommerminne: Det var den sommeren vi hadde en fest for farmor her på fyret. Det var en svær familiefest, med grilling for de voksne og herjing for oss ungene. Det begynte å regne og vi måtte trekke en presenning mellom husene. Om natta ble alle stuet inn på forskjellige rom i det lille fyret.Din første sommerjobb: Jeg jobbet aldri om sommeren, fordi jeg jobbet så mye resten av året. Jeg var 14 år da jeg begynte å vaske på et bilopphøggeri. Det var gjørme og diesel overalt! Men jeg fikk veldig bra betalt - 150 kroner timen.Din første sommerflørt: Jeg var 12 år og på en sommerleir i Råde. Det var den sommeren vi oppdaget at det var noe som heter gutter. Jeg ble forelsket i en søt liten colombianer som løp veldig fort. Det ble aldri noe kyssing. Han løp fra meg.Det beste og det verste ved å være kjendis om sommeren? Jeg merker ikke noen forskjell. Jeg er akkurat sånn passe kjendis hele året, slik at det ikke er plagsomt.

SOMMER PÅ FYRET: Aggie Frost føler seg hjemme på Stavseng fyr.