I STUDIO: Hans Rotmo (f.v.), Kai Biermann, Bjarne Bårdstu, Gunnar Andreas Berg og på pianokrakken Henning Sommerro i Øra studio i Trondheim for å spille inn «Vårres jul 2».  Foto: Ole Morten Melgård.
I STUDIO: Hans Rotmo (f.v.), Kai Biermann, Bjarne Bårdstu, Gunnar Andreas Berg og på pianokrakken Henning Sommerro i Øra studio i Trondheim for å spille inn «Vårres jul 2». Foto: Ole Morten Melgård.Vis mer

Rotmos hedenske jul

Kanskje er ikke jula slik du tror?

DVD/CD: Savner du den «ekte» julestemningen, sånn helt på tampen av forberedelsene? Det er ikke sikkert du får den av denne dvd-en, men du får ihvertfall en annerledes jul enn den du finner i kirka. 

Tradisjon «Vårres jul» er blitt en fast juletradisjon for flere enn undertegnede, som har den første utgaven fra 1980 på kassett. I 1990 kom den i revidert utgave og i fjor kom «Vårres jul 2», med påfølgende turne - og dvd-opptak.

De fem konsertene i Olavshallen i Trondheim i desember i fjor, som denne dvd-en i hovedsak er hentet fra, ble utsolgt i februar!

Hedensk skikk «Vårres jul» var ingen umiddelbar suksess, for å si det mildt. Kristenfolket raste mot Rotmos teorier om jula som førkristen, hedensk skikk, og det gikk ikke bedre enn at plateselskapet gikk konkurs.

Men tidene forandrer seg - og folk også. I 1990 var klimaet annerledes, og den reviderte utgaven nærmer seg 150 000 solgte.  

Skrangleorkester Turneen ble gjentatt i år, og publikum fikk sikkert også i år høre et kvalifisert skrangleorkester med en porsjon galskap i form av en særdeles opplagt Henning Sommerro på orgel, trekkspill og vokal. De øvrige våpendragerne er Gunnar A. Berg (gitar og dobro), Bjarne Bårdstu (bass) og Kai Biermann (trommer).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og - Rotmo er nok den eneste som synger om både helvete og paradis på få minutter - på ei juleplate. «I helvete bor jævelen. Der er det helvetes trist, og dit kommer alle de røde - både sosialistene og kommunistene. (...) Men i paradiset, der er det jo faen steike meg like gæli», som Rotmo sier. 

I et intervju på dvd-en forklarer han «prosjektet sitt» om å ta tilbake jula. Rotmo har studert folklorisitikk, og forteller om jula som førkristen feiring og som en markering av at sola snur (vintersolhverv var torsdag morgen). 

Country Sjangermessig ligger «Vårres jul» i det akustiske countrylandskapet, om enn noe mer strigla enn Rotmos eget Vømmøl Spellmannslag på 70-tallet.

Rotmo kan fortsatt skrive en god tekst. Best av de nye fra i fjor er såre og triste «Julgavan uti bila» og «Litjpia og julnissen», sistnevnte er bare med på konsert-cd som følger med dvd-en.

Men det er sangen «Vårres jul», her også i opptak fra en utekonsert i ti minus i Verdal (bonus), som er og blir klassikeren i samlingen, ved siden av «Julegitaren» og snakkesangen «Jultrefest fer unga» (bare på cd-en).

Tam lyd Flerkameraproduksjonen er helt grei, men det må trekkes for lyden.

Er man vant til surroundlyd på konsert-dvd-er, virker en så enkel lydproduksjon som denne litt fattig.

Rotmos hedenske jul