KONTROVERSIELL: Hans Rotmo har kommet med flere harde utfall mot innvandring og innvandrere de siste årene. Foto: Tom E. Østhuus.
KONTROVERSIELL: Hans Rotmo har kommet med flere harde utfall mot innvandring og innvandrere de siste årene. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer

Rotmos tidligere bandkollega etter muslimkritikken: - Han må ha spist noe rart

Ringte Fatima Almanea for å vise sin støtte.

(Dagbladet): På lørdag gikk musiker Hans Rotmo (67) ut i Trønder-Avisa, og kalte muslimer «en miljøforurensing i Europa».

- Muslimene er en miljøforurensning i Europa. De forurenser på samme vis som vi nordmenn gjorde da vi innvandret USA og stjal Indianer-land, fortalte Rotmo til Trønder-Avisa.

De siste åra har Rotmo kommet med flere harde utfall mot innvandring og innvandrere, og mener blant annet at «islam og vesten ikke går sammen».

Søndag publiserte blogger og ungdomspolitiker Fatima Almanea et blogginnlegg, hvor hun svarte på Rotmos muslimkritikk. Innlegget har fått enorm oppmerksomhet i sosiale medier, og overfor Nettavisen forteller Almanea om den overveldende støtten hun har fått.

- Reaksjonene har strømmet på, og jeg er veldig glad for støtten. Til nå er innlegget lest av over 35.000 stykker, forteller hun til Nettavisen.   

- Takknemlig for samtalen Ungdomspolitikeren forklarer samtidig at hun har mottatt støtte fra et av Hans Rotmos tidligere bandmedlemmer i Vømmøl Spellmannslag. Dette bekrefter hun også overfor Dagbladet. 

- Han ringte meg søndag ettermiddag, og vi pratet sammen i noen minutter. Han mente at blogginnlegget mitt var både riktig og bra, samtidig som han var takknemlig for at jeg gjorde dette på en saklig måte. Det var en veldig ålreit samtale, og jeg er takknemlig for at han ringte meg, sier hun til Dagbladet.

Almanea ønsket ikke gå ut med navnet på vedkommende, da personen gjerne skulle få stå fram selv om han ønsket dette.

- Vanskelig å forstå Da Dagbladet imidlertid kontakter de øvrige medlemmene i bandet, kan Leiv Prestvik, kanskje bedre kjent som Birger Skruddusvingen, bekrefte at det var nettopp ham som ringte Almanea.

- Jeg ringte Almanea, fordi jeg synes hun framstår godt i denne saken. Hun kjører en veldig fin stil i forhold til det vi begge er redd for, nemlig at det skal oppstå en Vømmøl-kultur på den ene siden, og en muslimkultur på den andre. Det er en kobling ingen av oss vil ha, sier han til Dagbladet. 

- Hva tenker du om ytringene til Rotmo?

- Ja, de kan være vanskelig å forstå. Han må ha spist noe rart. Én ting er det kunstneriske uttrykket, men nå er det verre ettersom meningene hans blir satt i klartekst i intervjuform. 

- Preger dette deg på noen måte?

- Hadde vi vært i band sammen i dag, så ville nok dette vært mer belastende for min del. Vi burde kanskje satt oss ned og pratet skikkelig ut, men det har rett og slett ikke vært anledning til det, sier han.

Mistet respekt Prestvik forklarer at det ofte går lang tid mellom hver gang gutta møtes.

Bandet har ikke vært aktivt på flere år, og bassisten forklarer at han på nåværende tidspunkt ikke har noen planer om å spille med Rotmo igjen i framtida. 

- Jeg har veldig stor respekt for mye av det Rotmo har laget, men så finnes det også endel ting jeg ikke har ikke like stor respekt for, sier han. 

Det har så langt ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Hans Rotmo. 

• Les også: Hans Rotmo beskylder Matlary for å dele hans meninger om muslimer. 

TAKKER FOR STØTTEN: Over 35 000 har lest innlegget til blogger og ungdomspolitiker Fatima Almanea. Foto: Privat
TAKKER FOR STØTTEN: Over 35 000 har lest innlegget til blogger og ungdomspolitiker Fatima Almanea. Foto: Privat Vis mer