Rotte på nye eventyr

Grei barnebok om vennskap og kjæledyr.

Har du en rotte som kjæledyr, møter du enten avsky eller entusiasme. Forfatteren Marit Nicolaysen oppnår nok ikke de samme polariserte reaksjonene på sine fortellinger om Svein og hans rotte Halvorsen. Dette er barnebøker på det jevne som mange barn vil like godt.

Den fjerde boka i serien, «Svein og Rotta på hospitalet», spinnes rundt det forhold at rotta Halvorsen rømmer fra sin eier på et stort sykehus. Svein besøker sin venninne Melissa, som har brukket armen. Når rømningen er et faktum, må de to ut på en leteaksjon som bringer dem rundt i sykehusets labyrinter. En spennende setting som gir mange muligheter.

Rotta Halvorsen kommer til rette. Men forholdet mellom Svein og Melissa er egentlig langt mer spennende i handlingen enn selve rottejakten og omstendighetene rundt den. Det er litt påfallende at rotta spiller en så beskjeden rolle. Den blir bare en kul ting som de to barna gleder seg over sammen. Noen levende personlighet blir den slett ikke, og knapt nok en selvstendig aktør til tross for sine krumspring. Kanskje det er en grunn til at det ikke blir den store flukten over Nicolaysens fortelling. Som når de to barna traver rundt i sykehuskjelleren. De går og går og kommer liksom aldri til døra.