KOMMENTARER

Rottefangerens fløyte

På den politiske venstresida er det frykt og forvirring over at ytre høyre overtar deres kampsaker. Det er et feilspor, skriver John O. Egeland.

Rottefangerens fløyte
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

På 80-tallet beklaget statsminister Jan P. Syse (H) seg over at Arbeiderpartiet hadde stjålet Høyres klær mens de var ute og badet. Gro Harlem Brundtland repliserte raskt at det er typisk for Høyre å bade mens andre driver med politikk. Nå gjentar seansen seg, skjønt i nye omgivelser. For noen dager siden brukte Klassekampens sjefredaktør Bjørgulv Braanen den badende Syse som et bilde på hva som rammer de radikale: «Det samme skjer nå med høyrepopulismen, som konsekvent stjeler venstresidas saker».

Braanen har latt seg imponere av at den nyvalgte presidenten Donald Trump lynraskt tok imot representanter for amerikansk fagbevegelse, og at han tidligere har møtt lederen for USAs Landsorganisasjon (AFL-CIO) og presidenten i Teamsters. Amerikansk fagbevegelse er begeistret over at Trump tar de første skrittene «mot en handelspolitikk for arbeidsfolk i USA». Klassekampens sjefredaktør viser også til at høyrepopulistene i Europa står i spissen for å forsvare offentlig velferdspolitikk. Til sammen skaper «denne revolusjonen i det politiske landskapet … enorme utfordringer for venstresida, som utfordres på sin eksistensberettigelse – på selve livsnerven i sin politikk», skriver Braanen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer