Rottem og det ufyselige

«Dagbladets Øystein Rottem har lest en rå og motbydelig roman. Han reagerer som om en slyngel har fjertet i klasserommet hans.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Øystein Rottem har lest en rå og motbydelig roman. Den er spunnet rundt en gutts vonde barndom, en ung manns møte med kjærligheten og, mest sentralt, en selvvalgt militær karriere, først som rekrutt i Fremmedlegionen og senere som soldat i et borgerkrigsherjet land i Mellom-Amerika. Romanen er lagt i hodet til en fåmælt og folkesky jeg-forteller som i ettertid har forskanset seg med pumpehagle og hjemmelagde granater på et bortforpaktet gårdsbruk i Norge.

Så langt er Øystein Rottem og jeg neppe uenige om hva vi har lest. Vi har lest den samme ordknappe og oppstykkede historien om en tidlig herdet ung mann, som med åpne øyne verver seg som soldat og kaster seg ut i en blodig borgerkrig i en annen verdensdel, uten å ta avstand fra grusomhetene han snart blir vitne til og selv en del av. Han går lenger enn som så. Hovedpersonen i Henrik Hovlands roman «Amputasjon» har et forhold til krig og kamphandlinger som kan ta pusten fra de fleste. Han får kick av det. Adrenalinet fosser ekstatisk gjennom ham der han løper i dødsforakt mellom hvinende prosjektiler og kulenedslag, hiver seg ned og besvarer ilden. Det får ham til å føle seg lykkelig og utbryte: Strid gjør deg ren, hel og vakker. Krig er bra for deg. Han synes også at alt blir vakrere og ser ting klarere når han er i strid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer