Rottene rømmer det synkende skip

De tre mest profilerte lederne av det pro-russiske opprøret i Øst Ukraina har trukket seg i løpet av ei uke.

STAKK AV: Igor Strelkov (til venstre) og Alexander Borodai  har reist tilbake til Russland.  AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET Scanpix
STAKK AV: Igor Strelkov (til venstre) og Alexander Borodai har reist tilbake til Russland. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET ScanpixVis mer
Kommentar

Torsdag ble det klart at lederen av opprøret i Lugansk, Valerij Bolotov, trakk seg. Seinere på dagen ble det kjent at den fanatiske «forsvarsministeren» blant opprørerne i Donetsk, Igor Girkin, også hadde trukket seg. For ei uke siden, 7. august, trakk også lederen av opprøret i Donetsk, Alexander Borodai, seg.

Hvorfor denne faneflukten? Hva har deres oppgaver i Øst-Ukraina vært? Når det gjelder Borodai og Girkin, så er de begge russiske statsborgere med tette kontakter til russiske sikkerhetsmiljøer. Borodai har aldri lagt skjul på at han har gode kontakter med mektige folk i Russland. Og Girkin - som har tatt krigernavnet Strelkov, Skytteren - er en løs kanon på dekk som det hadde vært en pr-katastrofe for Russland hvis han ble tatt til fange av ukrainske styrker.

Det var Strelkov som ledet opprørerne som okkuperte byen Slavjansk, før de ble kastet ut 25. juni. Her tok han Osse-observatører og ukrainske journalister som gisler, og han fikk en mann henrettet for å ha stjålet noen skjorter, etter en unntakslov fra 2. verdenskrig, som Stalin laget i panikk etter Hitlers angrep på Sovjetunionen.

En rettssak i Ukraina mot denne romantiske nasjonalisten med sterke nostalgiske følelser for Sovjetunionen ville blitt et medie-show uten like. Borodai og Strelkov kom seg trolig ut av Donetsk før den ukrainske hæren denne uka laget en kile i fronten som gjør at Donetsk by er fysisk skilt fra resten av opprørsområdet som grenser til Russland.

Faneflukten kommer samtidig med at noe kan være i ferd med å skje. I skyggen av dramaet rundt kolonnen med russiske vogntog som står ved grensa til Lugansk, har Russlands president Vladimir Putin idag møtt den finske presidenten Sauli Niinistö i Sotsji ved Svartehavet. Det at et statsoverhode fra et EU-land møter Putin i den diplomatiske krigen av sanksjoner og importforbud som nå foregår, er et tegn på at begge parter vil ut av den konflikten Russlands bidrag til den ukrainske krisa har ført til.

Samtidig meldes det fra Brussel idag at Putin skal møtte den ukrainske presidenten Petro Porosjenko og presidenten i EU-kommisjonen Jose Manuel Barroso. Tid og sted er ikke klart, men de tre skal møtes fysisk og diskutere både hvordan man skal få en bedre sikkerhetssituasjon i Ukraina, gass-konflikten mellom Russland og Ukraina, og den russiske gassen som går gjennom Ukraina til EU. De skal også snakke om Ukrainas frihandelsavtale med EU, som var det som utløste det som har blitt den største krisa mellom Russland og Vesten etter Den kalde krigens slutt.

Den russiske presidenten sier ifølge Reuters at han tror EU er ivrige etter å få en løsning. Det var USA og EU som først begynte med sanksjoner, for å forsøke og stanse den russiske støtten til de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina. Så svarte Russland med i innføre importstans av matvarer fra USA og EU, hvori opptatt Norge, Canada og Australia.

Et annet brudd på det kontante russiske diplomatist skjedde i går, da Putin skulle tale til det regionale parlamentet på Krim. Talen var forhåndsannonsert fra Kreml fordi den skulle inneholde store nyheter. Russisk presse spekulerte i om nyheten var å ta Russland ut av Europarådet, den organisasjonen som framfor noe binder Russland til europeiske rettsregler og menneskerettigheter. I stedet talte en forsonende Putin, som sa at alt måtte gjøres for å skape fred.

Men det virkelig rare med talen var at den ikke ble krinkastet. En halv time før Putin kom - fire timer forsinket - fikk TV-selskapene beskjed om å skru av TV-kameraene. Dette skulle ikke krinkastes med store bokstaver, slik det ellers alltid er når Putin taler, og gårsdagens tale har fått liten plass i dagens russiske aviser. Trolig er grunnen at Putins forsonende ord er ment for utlandet, og de passer dårlig med den kraft-patriotiske stemningen som Putins engesjement i Ukraina har skapt i Russland.

Faneflukt og forsonende utspill gir ingen fred. Men det kan være gode tegn i tiden.

ENNÅ SJEF: Den selvutnevnte lederen av opprøret i Lugansk, Valerj Bolotov, trakk seg i går. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF Scanpix
ENNÅ SJEF: Den selvutnevnte lederen av opprøret i Lugansk, Valerj Bolotov, trakk seg i går. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.