- Rotter krever mye jobb

«Svein og rotta»-gjengen svarte leserne.

(Dagbladet.no): Den første «Svein og rotta»-filmen ble sett av over 130 000 kinogjengere, og nå er oppfølgeren her. «Svein og rotta og UFO-mysteriet» er blitt en mer actionfyllt affære, mener regissør Vibeke Ringen.

- Den handler om Svein, Melissa og Dan som skal på århundrets sommerferie hos bestemor. Hun er blitt litt gammel og virrete, og legges kjapt inn på gamlehjem. Etterhvert begynner ungene å mistenke at gamlehjemmet drives av romvesener. Derfor legger de ut på et eventyr som får uante konsekvenser, sier Ringen til Dagbladet.no.

Mystisk og humoristisk

Hun har tidligere blant annet jobbet med «Borettslaget» på NRK, og var sist regissør på filmen «Marias Menn».

- Her jobber du derimot både med rotter og med barn. Hva var egentlig verst?

- Barna var kjempegreie, men rottene var helt klart problematiske. Det er ikke alltid de hoppet selv om du ba dem om det. Men det ble bra til slutt - vi hadde med rottetrenere fra Tsjekkia, og ingenting er databehandlet etterpå. Alt er live action, forteller Ringen.

Filmen har fått aldersgrense sju år.

- Den er jo litt mystisk, samtidig som det er en del humor. Vi har hatt lyst til å lage en familiefilm der de voksne ikke kjeder seg, sier regissøren.

Ikke samfunnskritisk

Hun mener å ha forstått hvorfor «Sven og rotta» er så populært.

- Fordi man tar med barna på eventyr, og fordi historien ikke er belærende selv om mye går galt. Det er lov til å drømme og gå på eventyr.

I filmen blir bestemor enda mer «koko» av å være på gamlehjem, og pleierne på hjemmet er av den heller skumle typen. Ringen avviser imidlertid at det er noen form for kritikk av helsevesenet å spore.

- Ikke i det hele tatt. Dette er på ingen måte noen samfunnskritisk film.

«Marias Menn» gikk ikke spesielt bra på kino, men med suksessen til den første filmen og bøkene, er det nok en forventning om at oppfølgeren skal trekke mye publikum.

- Jeg tenker ikke på det, sånne ting er helt umulig å si når det gjelder det norske kinomarkedet, sier Ringen, som nå jobber med Steinar Sagens nye talkshow på NRK.

Er det noe du vil spørre hovedrolleinnehaverne av «Svein og Rotta» om? Thomas Saraby Vatle (12), Celine Louise Dyran Smith (11) og Luis Engebrigtsen Bye venter på spørsmål!

I HOVEDROLLEN: Rotta. Han kunne dessverre ikke stille på nettmøte.
REGISSØR: Vibeke Ringen.