PERSONALSAK: «Et nytt eksempel på at viktige journalistiske og etiske kvalitetskrav tilsidesettes i jakten på et oppslag», skriver artikkelforfatterne om Dagbladets artikkel om en personalsak i Norwegian. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
PERSONALSAK: «Et nytt eksempel på at viktige journalistiske og etiske kvalitetskrav tilsidesettes i jakten på et oppslag», skriver artikkelforfatterne om Dagbladets artikkel om en personalsak i Norwegian. Foto: Erik Johansen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Norwegian

Røverhistorier om amerikanske kabinansatte

For Norge betyr internasjonal vekst flere og tryggere arbeidsplasser for Norwegians norske medarbeidere,

Meninger

Dagbladet har i en rekke artikler de siste årene omtalt Norwegian, OSM Aviation og våre amerikanske kabinansatte. Artiklene omhandler stort sett ensidige og kritiske utspill om Norwegian og/eller OSM Aviation initiert fra fagforeningshold. Mye av det Dagbladet har skrevet har vært fordreid, noe direkte usant og bare egnet til å sverte Norwegian og OSM Aviation.

Globale virksomheter som Norwegian og OSM Aviation er vant til å være i søkelyset og er positive til tilbakemeldinger som kan bidra til at vi gjør en bedre jobb. Når vi blir kontaktet av pressen forsøker vi alltid å undersøke detaljene i sakene vi blir konfrontert med, slik at fakta fra begge sider kan komme tydelig fram. En sak har som kjent alltid minst to sider, og det er pressens ansvar å sikre at alle sider blir skikkelig belyst.

Det er ikke alltid mulig i saker der medarbeidere kritiserer arbeidsgiver i det offentlige rom. Vi har nemlig et særskilt ansvar – en juridisk forpliktelse – overfor våre medarbeidere som gjør at vi ikke har anledning til å uttale oss og dermed bidra til å nyansere ensidige og uriktige utspill. Det siste eksemplet i Dagbladet er grovt. I et stort oppslag 19. august (krever innlogging) kan vi lese følgende konkluderende overskrift: «Da den kabinansatte kvinnen (51) fikk kreft, fikk hun sparken fra Norwegians bemanningsselskap». Historien Dagbladet forteller er ikke korrekt framstilt. Dessverre er vi forhindret av amerikansk lov fra å gi ut informasjon om arbeidstakere.

Vi forstår at Dagbladet er ute etter tabloide, sensasjonspregede vinklinger og klikk. I møtet med dette blir anstendige og ordentlig selskap som ønsker å følge lover og regler både maktesløse og uthengt. Selv om Dagbladet kan hevde at imøtegåelsesretten er oppfylt i denne saken blir den bare illusorisk. Artikkelen er verken ryddig eller sannferdig, men et nytt eksempel på at viktige journalistiske og etiske kvalitetskrav tilsidesettes i jakten på et oppslag.

Hva om Dagbladet hadde stilt spørsmål ved sine kilders motiver og troverdighet før sakene publiseres som sannheter? Eller snudd steinen og sett på verdiene to norske selskap som Norwegian og OSM Aviation skaper i Norge, USA og ellers hvor vi har virksomhet? Bare i USA, der Dagbladet tilsynelatende har regelmessig kildekontakt, har vi over 1000 medarbeidere. For Norge betyr internasjonal vekst flere og tryggere arbeidsplasser for Norwegians norske medarbeidere, i tillegg til økonomisk vekst og titusenvis av nye arbeidsplasser i norsk turistnæring.