Du leser nå Dagbladet Pluss

Rovmorderne som inspirerte Hollywood

Virkeligheten overgår ofte fantasien, som klisjeen sier. Historiene til hardbarkede kriminelle gjør seg derfor ekstra godt på film og TV.

KULTFILMER OG KLASSIKERE: Seriemorderen Ed Gein har inspirert både «Nattsvermeren» (1991), «Psycho» (1960) og «Motorsagmassakeren» (1974), som bildet er hentet fra, her i ny versjon (2003). Gein lagde masker, klær og møbler som trofeer av kroppsdeler fra mennesker. Han døde på et mentalsykehus i Wisconsin i 1984. Det antas at han drepte minst seks mennesker og gravde opp flere lik. Bilde fra «Motorsagmassakeren».
KULTFILMER OG KLASSIKERE: Seriemorderen Ed Gein har inspirert både «Nattsvermeren» (1991), «Psycho» (1960) og «Motorsagmassakeren» (1974), som bildet er hentet fra, her i ny versjon (2003). Gein lagde masker, klær og møbler som trofeer av kroppsdeler fra mennesker. Han døde på et mentalsykehus i Wisconsin i 1984. Det antas at han drepte minst seks mennesker og gravde opp flere lik. Bilde fra «Motorsagmassakeren».Vis mer

De siste åra har vi sett et vell av filmatiseringer av livet til ekte skurker.

TV-serien «Narcos», som er basert på livet til den colombianske narkokongen Pablo Escobar, har vært en av strømmetjenesten Netflix? mest populære serier siden den ble lansert i august. «Orange Is the New Black», fiksjonsserien basert på den selvbiografiske boka til Piper Kerman, er også en av Netflix store suksesser. Her følger man den amerikanske dama, med plettfritt ytre, som ender i fengsel på grunn av sin narkotikaselgende kjæreste.

Historier om det skurkeparet «Bonnie and Clyde» har blitt filmatisert flere ganger, mens mafiafilmen «Goodfellas» er basert på fortellingene til FBI-informanten Henry Hill. Dette er historier som nå er aktualisert i en ny, amerikansk rettssak knyttet til ranet av Lufthansa-transporten som vises i «Goodfellas».