Rowlings hemmelige roman rett til topps etter avsløring

Salget steg med 150 000 prosent.

Til himmels: Salget av krimromanen «The Cuckoo's Calling» gikk rett til værs da det ble avslørt at forfatteren Robert Galbraith, var J.K. Rowlings pseudonym. Foto: AP Photo / Lefteris Pitarakis / File
Til himmels: Salget av krimromanen «The Cuckoo's Calling» gikk rett til værs da det ble avslørt at forfatteren Robert Galbraith, var J.K. Rowlings pseudonym. Foto: AP Photo / Lefteris Pitarakis / FileVis mer

(Dagbladet):Til tross for gode kritikker har kriminalromanen «The Cuckoo's Calling» levd et stillferdig liv langt fra bestselgerlistene. Helt fram til i går.
 
Da kunne den britiske avisa The Sunday Times avsløre at forfatteren slett ikke var bokdebutanten Robert Galbraith, ifølge utgiveren en eks-militær tobarnsfar, men «Harry Potter»-forfatter J.K. Rowling.

Til topps på Amazon Nyheten spredte seg som ild i tørt gress over hele verden, og som man vel kunne forvente har salget skutt i været.

New Statesman kunne i går rapportere at salget av boka gjennom nettbutikken Amazon hadde steget med smått utrolige 150 000 prosent, og «The Cuckoo?s Calling» er i øyeblikket den mestselgende boka på Amazon.

Ble refusert Samtidig som forlaget som sitter på rettighetene kan le hele veien til banken, er det andre som nå innser at de gjorde en grov bommert da refuserte «Robert Galbraith».

En av dem er Kate Mills, forlagsredaktør i Orion Publishing, som forteller til The Independent at hun refuserte boka.

- Jeg syntes den var velskrevet men stille. Den pekte seg ikke ut, og det er vanskelig å lansere ny krim akkurat nå, sier hun.

Mills sier likevel at hun ikke angrer på avgjørelsen.

- Boka var ikke for meg, sier hun.

PR-stunt? Ifølge Harry Potter-nettsida The Leaky Cauldron var det bare solgt 1 500 kopier av romanen, før Rowling ble avslørt som forfatteren.

I sosiale medier spekuleres det i om avsløringen av pseudonymet er et PR-stunt, men forfattern selv hevder at det hemmelige navnet handlet om at hun ville skrive uten å måtte forholde seg til et stort mediesirkus og forventninger.

- Det har vært en fornøyelse å få så gode tilbakemeldinger fra både media og utgivere, under et falskt navn. De visste jo ikke at det var jeg som hadde skrevet den, sa Rowling i en pressemelding i går, og la til at hun hadde håpet å holde på hemmeligheten litt lenger.

Plutselig bestselger: Hos netthandelen Amazon er «The Cuckoo's Calling» nå den mestselgende boka. I løp av søndagen klatret den over 5 000 plasser på bestselgerlista. Foto: AFP Photo / Mona Boshnaq
Plutselig bestselger: Hos netthandelen Amazon er «The Cuckoo's Calling» nå den mestselgende boka. I løp av søndagen klatret den over 5 000 plasser på bestselgerlista. Foto: AFP Photo / Mona Boshnaq Vis mer