Roxette slår tilbake mot norsk plagiat-anklage

Norsk band mener det er de som har skrevet svenskenes siste hit.

MARILYN, GAGA OG PANTERA: Det er blant dem som har brukt frasen før, påpeker Roxette etter å ha blitt beskyldt for plagiat. Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
MARILYN, GAGA OG PANTERA: Det er blant dem som har brukt frasen før, påpeker Roxette etter å ha blitt beskyldt for plagiat. Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

Det norske bandet Hollywood Vampires anklager Roxette for å ha kopiert deres låt «She's Got Nothing On But the Radio» fra 2008. De svenske verdensstjernene er aktuelle med en låt ved samme navn.

Hollywood Vampires mener de to sangene deler mer enn tittelen. Vokalist Paul E. Vercouteren sa i Dagbladet i går at både vokalfraseringene, akkordrekka, bassrytmen og gjentakelsen av ordet radio på slutten av setningen, tyder på at Roxettes låtskriver Per Gessle har hørt deres låt før han skrev sin egen.

«Tøff konkurranse» Nå slår Roxette tilbake. Til fansiden Daily Roxette kommenterer Per Gessle at «det er tøff konkurranse der ute» - og viser til at artister så forskjellige som Lady Gaga og Pantera tidligere har laget låter ved navn «She's Got Nothing On But the Radio».

- Men vi har heller aldri hevdet at vi var først ute med tittelen. Som det påpekes i artikkelen var det Marilyn Monroe som var først med en liknende frase, kommenterer Vercouteren, som står fast ved at låtene har slående likhetstrekk.

Stolte Bandet har foreløpig ikke bestemt seg for om de vil forfølge saken mot et av Sveriges største band rettslig. Vercouteren mener det viktigste for det forholdsvis ukjente norske glamrock-bandet var å «si fra».

- Vi er stolte av låta vår, og synes folk bør høre den og gjøre opp sin egen mening, sier vokalisten, og viser til at på en nettavstemning på Sveriges største nettavis Aftonbladet, er det i skrivende stund 43 prosent av stemmerne som er enig i at Roxette-låta er så lik at den er et plagiat.

Oppmerksomhet har de hvertfall fått. Over natta gikk låta fra 6000 til over 19000 avspillninger på Myspace. Den har også fått over 9000 avspillninger på Youtube etter at saken ble kjent.

STÅR PÅ SITT: Hollywood Vampires står fast ved at Roxettes låt er påfallende lik deres egen, men har ingen konkrete planer om å saksøke det mestselgende svenske bandet siden Abba.
STÅR PÅ SITT: Hollywood Vampires står fast ved at Roxettes låt er påfallende lik deres egen, men har ingen konkrete planer om å saksøke det mestselgende svenske bandet siden Abba. Vis mer