- Roxette stjal refrenget vårt

Oslo-bandet Hollywood Vampires anklager Roxette for plagiat. Hør låtene og døm selv.

ANKLAGES FOR REFRENGRAPPING FRA RADIOLÅT: Marie Fredrikkson og Per Gessle i Roxette, en av Sveriges største popsuksesser, bli anklaget for å ha stjålet et refreng fra et norsk band på «She's Got Nothing on (But the Radio)». Foto: Lars Myhren Holand / Dagbladet
ANKLAGES FOR REFRENGRAPPING FRA RADIOLÅT: Marie Fredrikkson og Per Gessle i Roxette, en av Sveriges største popsuksesser, bli anklaget for å ha stjålet et refreng fra et norsk band på «She's Got Nothing on (But the Radio)». Foto: Lars Myhren Holand / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det svenske bandet Roxette har vært en av Sveriges desidert største musikkeksporter de siste 20 åra, med 75 millioner solgte album på verdensbasis og fire låter som har toppet singellista i USA. Dermed er det bare ABBA som kan skilte med større popsuksess i Sverige enn Per Gessle og Marie Fredriksson.

Nå blir svenskene anklaget for plagiat av det norske bandet Hollywood Vampires.

Vokalist Paul E. Vercouteren (29) hevder at Roxette har kopiert deler av Hollywood Vampires-låta «She Had Nothing on but the Radio» på svenskenes siste singel «She's Got Nothing on (But the Radio)».

- Det er veldig forsmedelig at vi har skrevet et refreng som nå et annet band tjener masse penger på, sier Vercouteren.

• Her kan du høre Hollywood Vampires' «She Had Nothing on but the Radio». Refrenget begynner etter 52 sekunder.

• Her kan du høre Roxettes «She's Got Nothing on (But the Radio)». Refrenget begynner etter 45 sekunder.

- Veldig rart Hollywood Vampires låt ble utgitt i oktober 2008 på EP-en «Candy from Strangers» og på samleplata «Glam Nation vol. 3», mens Roxette-singelen er å finne på deres siste album «Charm School» som kom i butikkene 11. februar 2011.

Find more artists like Hollywood Vampires at Myspace Music

- Når både teksten og vokalfraseringene er så likt i begge refrengene, er det noe veldig rart. Det er heller ingen opplagt grunn til at Roxette skulle gjenta ordet «radio» to ganger på slutten av setningen, akkurat slik vi gjør. Det kan godt hende de har stjålet refrenget vårt, sier Vercouteren.

Refrenget til Hollywood Vampires går på denne måten: «She had nothing on but the radio - radio», mens første del av Roxettes refreng lyder slik: «She's got nothing on but the radio - radio».

Vercouteren mener også at gitarakkordrekken og at rytmen i basspillet er likt i begge refrengene.

- Jeg vet at det er en våget påstand å komme med, men likheten er så påfallende at vi tror de har hørt låta vår før de spilte inn sin egen. Hvis låtene er blitt så like ved en tilfeldighet, er det veldig tilfeldig.

Domstol må avgjøre I utgangspunktet er det bare domstolene som kan avgjøre om en sang er plagiert eller ikke. I spesielle tilfeller kan medlemmer av Tono, organisasjonen for norske opphavsmenn, legge fram plagiatsaker for deres vurderingsutvalg. Utvalget vil vurdere om låta er et plagiat, og om det er grunnlag for å gå videre med saken.

- Akkurat nå vurderer vi veldig nøye hva vi skal gjøre med saken. Man kaster seg ikke bare ut i krigen mot et av Sveriges rikeste band, så vi må være veldig godt forberedt, sier Hollywood Vampires-vokalisten.

- Finnes likheter Hans T. Zeiner-Henriksen, førsteamanuensis ved Institutt for musikkvitenskap på Universitetet i Oslo, mener det finnes likheter mellom låtene til Roxette og Hollywood Vampires.

- Teksten er nesten identisk og den rytmiske delen av de to fraseringene er svært like, skriver han i en e-post til Dagbladet etter å ha analysert de to låtene.

Men Zeiner-Henriksen er ikke enig i at akkordrekka i refrengene er like, slik Hollywood Vampires hevder.

- Det er to forskjellige akkordrekker. Jeg er uenig i at det er noen likheter å henge seg opp i her.

Det har ikke lyktes Dagbladet i å få en kommentar fra verken Roxette, deres plateselskap eller management.

HOLLYWOOD VAMPIRES: Oslo-bandet ga i 2008 ut låta «She Had Nothing on but the Radio».
HOLLYWOOD VAMPIRES: Oslo-bandet ga i 2008 ut låta «She Had Nothing on but the Radio». Vis mer