Roy på bokbålet

Arundhati Roy («Guden for små ting») er nok en gang gjenstand for stor kontrovers i hjemlandet India. Nylig ble hennes nye bok, «The Greater Common Good» («Det større felles gode»), brent på bål av unge aktivister i det mektige Kongresspartiet.

Aktivistene truet også bokhandler som selger boka, skriver den engelske avisa The Guardian. Årsaken til raseriet mot Booker-prisvinneren fra 1997 er hennes sterke engasjement mot de indiske myndighetenes planer om å demme opp den store Narmada-elva i den vestlige delen av landet. Hele 3200 kunstige sjøer er planlagt, noe som vil berøre anslagsvis 25 millioner mennesker. Den enorme Sardar Sarovar-demningen alene vil legge 60 landsbyer under vann mot slutten av årets regntid.

Kampen mot damprosjektet har vart i 10 år, og Arundhati Roy, som også har engasjert seg i kampen mot atomvåpen, har brukt både prispenger og stjernestatus etter den verdensomspennende «Guden for små ting»-suksessen til å støtte utbyggingsmotstandernes sak. «The Greater Common Good» handler blant annet om myndighetenes framgangsmåter i saken, og neste torsdag skal den indiske høyesterett avgjøre om forfatteren har gjort seg skyldig i «forakt for retten». På det tidspunktet vil Arundhati Roy være på vei til de truede landsbyene sammen med andre dam-motstandere.