DEBATT

Royal religiøsitet til offentlig besvær

Det har vært en personfokusert heksejakt mot prinsessen.

KRITISERES: Märtha Louise og Elisabeth Nordeng (t.h.) har møtt sterk kritikk etter seminaret med medium Lisa Williams sist helg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISERES: Märtha Louise og Elisabeth Nordeng (t.h.) har møtt sterk kritikk etter seminaret med medium Lisa Williams sist helg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nylig arrangerte prinsesse Märtha Louise og hennes kompanjong Elisabeth Norden et seminar sammen med det omstridte mediet Lisa Williams, hvor sistnevnte blant annet forsøker å få kontakt med de døde. Prinsessen har tidligere, spesielt i 2010 blitt svært omdiskutert på grunn av hennes påståtte kontakt med de døde, og fortalte under det nye seminaret at hun hadde en opplevelse med Ari Behns avdøde bestemor under begravelsen i 2011.

Sist gang det var snakk om Märthas kommunikasjon med de døde var i 2010 i forbindelse med et intervju med Stavanger Aftenblad da Märtha skulle holde et seminar i lokalene til Det Norske Misjonsselskap (DMS). Daværende generalsekretær i DMS gjorde det klart at det ikke var akseptabelt med noen påkallelse av de døde i deres lokaler, og Märtha tok selv telefonkontakt med ham for å garantere at dette ikke var tilfelle. Saken ble således avklart mellom de involverte parter relativt raskt, men mediene fortsatte å melke dette i lang tid. NRK intervjuet teologer og medier, VG valgte å bruke blant annet Joralf «Snåsamannen» Gjerstad og et medium kjent fra «Den sjette sansen» på TV Norge som ekspertvitner. Selv politikere begynte å blande seg inn, og kirkepolitiker og daværende medlem av Stortingets kirkekomité Anne Tingelstad Wøien (Sp) avviste det hele som «tull og innbilning» og sa til VG at: «Det er farlig å flørte med det okkulte på denne måten, spesielt for en offentlig foregangsperson som prinsessen».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.