Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Røykestopp på konserter

Dette visste du ikke: Ifølge røykeloven er det røykeforbud på konserter i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis hovedformålet er en konsert, eller et liknende arrangement, må utestedet forholde seg til røykelovens paragraf seks, nemlig totalt røykeforbud.

Dette fastslår førstekonsulent i Sosial- og helsedepartementet, Rune Bråthen, samt jurist i Statens Tobakkskaderåd, Vera Vislie, overfor Dagbladet.

Rock, røyk og øl

Det betyr at de fleste konsertarrangører i Norge bryter loven hver eneste konsert.

- Hører ikke rock, øl og røyk sammen?

- Mange mener det, andre mener noe annet. Reglene er gitt for å beskytte dem som ikke røyker. Det er røykerne som skal vise hensyn, ikke ikke-røykerne, sier Bråthen og legger til:

- Et utested der hovedformålet er få mat og drikke, men der levende musikk inngår som tilleggstilbud, omfattes av de vanlige regler om røyking på serveringssteder. Etter innskjerpingen av røykeloven fra nyttår tillates det her røyking på inntil halvparten av bordene.

Vanskelig

Bransjen reagerer på den nye røykeloven og synes den ikke er godt nok gjennomtenkt.

- Jeg skjønner tanken bak loven, men ikke hvordan myndighetene har tenkt at vi skal håndheve den. For oss som har over 1300 mennesker samlet på en gang er det håpløst å kontrollere. Det går bare an ved arrangementer der folk sitter rundt bord, sier daglig leder ved Rockefeller, ikke-røyker Frits Løveng.

Rockefeller henstiller folk om å røyke på bare merkede områder, men Løveng er ikke kjent med den nye stramme definisjonen av røykeloven i konsertlokaler.

Verken han eller Rune Bråthen i Sosial- og helsedepartementet kan si hvordan loven slår ut konkret i Rockefellers tilfelle.

Én klage

- Vi har foreløpig tatt bort askebeger ved bardiskene og andre steder hvor vi ikke vil ha røyk, fortsetter Løveng, som er overbevist om at røykeloven vil fungere på en mer fornuftig måte om en femårsperiode.

- Da er loven tilpasset folket og folket er tilpasset loven, sier Løveng.

Han har tjue personer på jobb for å blant annet forsøke å overholde myndighetenes aller vanskeligste lov å følge opp, men han vil ikke kaste ut gjester som ikke aksepterer henstillingene.

- Nei, slett ikke. Øl og røyk hører for mange sammen på en konsert - og man må jo ha igjen noen gleder.

Rockefeller har bare fått én eneste skriftlig klage på røyking i lokalet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!