Røyskattens nye rolle

Den amerikanske forakten for «unnalurerne» Tyskland og Frankrike når nye høyder

NEW YORK (Dagbladet):

Colin Powell titter bort på det ene dyrehodet mens Hans Blix ser litt undrende på det andre. I fotoet av FNs sikkerhetsråd på førstesida av The New York Post sist fredag var to røyskatter montert inn i bildet på Frankrike og Tysklands plasser. Tittelen under var:

- Røyskattene får høre nye Irak-bevis.

Inne i avisa går dyremetaforen for USAs NATO-allierte over til feiginger, sveklinger og pyser. Den heftige storbytabloiden legger ikke en eneste finger imellom for hva den mener om den europeiske tilbakeholdenheten overfor krig mot Irak.

Røyskatten kom inn i bildet 24. januar i år. Da skrev The New York Post om Tyskland og Frankrikes skepsis og slo det opp på førstesida som «The axis of weasel» - da i betydningen feigingene, pysene og unnalurernes akse. På folkemunne betyr weasel «ikke til å stole på», og ifølge Cappelens store engelsk-norske ordbok kan det bety både snømus og røyskatt.

Siden er dyret blitt mer og mer konkret, helt til det forrige uke - på The Posts førsteside - satt ved bordet i FNs sikkerhetsråd. Denne avisa tar ikke sine metaforer lettvint. Samme uke sendte de sin spaltist Steve Dunleavy til Paris utstyrt med en lekerøyskatt. Med det strikkede dyret ved siden av seg satt Dunleavy på en fortausrestaurant i Paris og intervjuet en fetladen kommende student ved Sorbonne. Den unge franskmannen sa at Saddam sikkert var en fryktelig fyr og at Irak nok var et land uten demokrati, men at han vurderte sitt eget liv framfor alt.

Frankrike har alltid vært suspekt i USA, særlig den franske seksualitet. Den er ansett som uhygienisk og lummer. Men også det franske man elsker - vinen, osten, klærne, parfymen og flaskevannet - er oppe til doms i disse dager. Vitsene om Frankrike stopper ikke ved sex, vin og vann. På seine kveldsshow, på nettet og på arbeidsplassene flyter franskevitsene:

- Hva kaller man 10000 franskmenn med hendene i været?

- En hær.

Eller:

- Hva er forskjellen på franskmenn og ristet brød?

- Av ristet brød kan man lage soldater.

På fjellturer har jeg truffet mange røyskatter - ingen franske, riktignok. Men det er vanskelig å forstå bruken av røyskattmetaforen. Den lille kvikke gnageren er modig og nysgjerrig, den har skarpe tenner og tar raskt et bytte. Om den er upålitelig er vanskelig å vite. Jeg har aldri inngått noen avtale med en røyskatt. Lurer den seg unna? Ikke godt å si, hvem vet hvilke forpliktelser en røyskatt egentlig har. Ikke før nå, når det ifølge The New York Post er to av dem i FNs sikkerhetsråd.