Rrrrrrrring av selvtillit

Årets mobile moter handler ikke bare om design og størrelse, men om å våge å være utilgjengelig. Hvordan pleier du din omgang med din mobiltelefon?

-Det er ikke lenger kult å være tilgjengelig absolutt hele tida, sier Christer Tromsdal hos Telehuset. Han selger ikke bare mobiltelefoner men faktisk en hel livsstil.

-Jeg må ha alt det nyeste inennfor teknologi. Mobilen står på 24 timer i døgnet, sier eiendomsmegleren Trond Valle. Han er den ekstreme bruker.

-Min telefon ligger stort sett hjemme, sier trendjournalist Anna Jensen, som ikke aner at hun er en moderne mobilbruker.

-I DET SISTE HAR MOBILEN STYRT mange av oss. Nå vil vi styre telefonen. Folk er lei maset og jaget. Å gå rundt med mobilen på er en stressfaktor. Andre blir stresset hvis de vet at de ikke blir nådd. Prating i mobilen ute på gata, oppringninger i butikk eller på restaurant er en uting. Folk gidder ikke bli sinte lenger, men ser bare dumt på deg, mener Tromsdal.

-Helt korrekt observert. At telefonen brøler ut på et sted der det er forventet en viss ro og stil, er katastrofalt mye verre enn det var å bli sett snakkende i en mobil-kopi av plast på 80-tallet, samstemmer Anne Karin Augland hos Telenor Mobil.

-Er du selv flink til å slå den av?

- Ja. Mobilen er med meg nesten hele døgnet på grunn av jobben, men den forstyrrer ikke så mange andre. Jeg er bevisst på den, og det ser ut til å være et av stikkordene; bevissthet.

-Å TA SEG GODT UT MED MOBILTELEFON er en egen kunst. For noen er det et alternativ å eie flere telefoner, sier Tromsdal.

SIM-kortene i telefoneneø-selve hjernen og identifikasjonen på ditt abonnementø-kan lett flyttes mellom telefoner. Skal du på fest, kan en sexy og svart liten sak være tingen. Er du på sykkeltur i marka, kan du behøve en fargerik telefon med et solid deksel eller veske som tåler litt regn og juling. Du bruker telefonen som smykke og tilpasser den til antrekk, miljø og humør.

Bare du passer på å slå den av. En forglemmelse eller feilvurdering kan sende imagen din ut på de evige harry-marker.

ØKONOMIPROFESSOR og lederguru Kjell Nordström ved Handelshögskolan i Stockholm sier at det ikke finnes dårlige datamaskiner eller dårlige biler, bare at det finnes forskjellige merkevarer som gjør den ene datamaskinen eller bilen bedre enn en annen for ditt behov. Dette gjelder også mobiltelefoner. Innmaten og teknologien begynner å bli like bra hos alle produsentene. Merkevarekjennskap, brukerfunksjonene og ekstrautstyret avgjør hva vi kjøper.

-Nå tror jeg ikke telefonene blir særlig mindre. De skal tross alt brukes også, påpeker Tromsdal, som mener at design og individuell tilpasning kommer til å bety alt.

Et eksempel på individuell tilpasning er telefoner der du kan programmere ringelyden til å skifte avhengig av hvem som ringer. Når kjæresten ringer, får du en gladlåt. Hvis arbeidsgiveren ringer, kan du få 'Skjebnesymfonien'. Individuell tilpasning av deksler, farger og funksjoner, er andre eksempler på individuell tilpasning som er moderne for tida.

Et nummer dessuten ikke bare et nummer. Hvilket mobilnummer du har, sier litt om hvem du ønsker å være og gir kredibilitet i visse miljøer.

-Jeg har gullnummer, medgir Anne Karin Augland hos Telenor Mobil.

Et «gullnummer» har gjerne tre eller fire like siffer til slutt og koster mellom 2 500 og 3 000 kroner i innkjøp. Tallkombinasjonene begrenser seg selv. Kjendiser som Lillebror Sande Larsen, Terje Schrøder og Geir Hamnes har lette mobilnumre som endre på tre nuller.

«Ønskenummer» betaler du rundt 500 kroner for, og du kan i samarbeide med teleselskapet finne et nummer som har en viss symmetri på slutten, som dekker fødselsdatoen din eller som er likt nummeret du har hjemme. Bare fantasien begrenser deg.

-Mange spør etter et «bra» nummer, og flere er villige til å betale for dette. Image er viktig, sier selgeren Tromsdal, som selvfølgelig har tre nuller på slutten av sitt mobilnummer.

-Image er langt mer enn bare riktig form og farge. Melodier, ekstra tjenester med nyhetsmeldinger og programmer til å lese epost, er ting vi tilpasser individuelt, sier han.

Det krever at folk leser bruksanvisninger og lærer seg alle mulighetene en mobiltelefon gir.

-Et annet trekk ved vår mobiltelefoni er at flere og flere mennesker bare kjøper mobil og kutter ut å ha fasttelefon hjemme, påstår Christer Tromsdal i Telehuset.

-Akkurat dette tror jeg ikke kommer til å bli særlig omfattende før Alfa-nummerene blir mer utbredt, mener Augland hos Telenor Mobil.

Alfa-telefonen er en alt-i-ett-telfon, og du får tildelt ett nummer som følger deg resten av livet. Når du er hjemme, fungerer apparatet som en trådløs telefon til samme pris som tellerskrittene fra din vanlige telefon i dag. Når du er ute er den en vanlig mobil, og når du er på sjøen fungerer Alfa-apparatet som en satelittelefon.

ANNA JENSEN (22) jobber i utelivsmagasinet Natt & Dag og i norske Elle. Hun aner ikke at hennes forhold til mobiltelefon er i ferd med å bli innovativt.

-Jeg deler telefon med kjæresten min. Den ligger stort sett hjemme fordi vi ikke har har vanlig telefon. Hvis jeg først tar den med, er det for å ringe utø-for eksempel etter taxi når det regner. Alle som kjenner meg vet at de må legge igjen beskjed. Jeg hadde egen telefon, men jeg ble bare stressa av den. Nå er alt så mye bedre. Tenk om det er noen som plutselig ringer og vil at jeg skal jobbe søndag! sier Anna Jensen.

TROND VALLE (26) hos Atrium Eiendomsmegling er den ekstreme bruker. Han byttet telefon åtte ganger i 1997. Sin nye telefon har han hatt i hele tre måneder.

-Jeg vet mye om elektronikk, og vil ha det beste først. Min kontakt i bransjen varsler alltid når noe er i anmarsj. Telefonen står på absolutt hele døgnet fordi jeg er livredd for å gå glipp av noe, det være seg samtaler fra både kunder, venner og familie. Uten mobilen i nærheten blir jeg voldsomt stressa.

-Men jeg er hensynsfull. Ikke noe bajaseri med høy albueføring ute på gata. I møter skrur jeg av ringelyden og kjører folk over på mobilsvar. Det er denne røde knappen her. Når jeg kjeder meg, kan det hende jeg spiller spill på telefonen eller sender en tekstmelding til hjem til min kjære, Valle.

-Hva mener kona om alt dette?

-Hun har også sin på hele døgnet, det krever jeg. Jeg kunne aldri falle for en dame som ikke er tilgjengelig på telefon.

DELER MED KJÆRESTEN: Min telefon ligger stort sett hjemme. Jeg og kjæresten deler mobil, og vi lager mobilsvareren ta seg av samtalene. Det er veldig sjelden jeg ringer ut selv, forteller trendjournalist Anna Jensen.