Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ruby (16) spås en lysende fremtid

- Som en ung Natalie Portman.

UNG DEBUTANT: Ruby Dagnall debuterer i spillefilmen «Rosemari» neste måned. - Hun ser ut som en ung Natalie Portman, sier regissør Sara Johnsen og beskriver henne som et nytt stor skuespillertalent.&nbsp;<span style="line-height: 1.6em; background-color: initial;">Foto: Anders Grønneberg</span>
UNG DEBUTANT: Ruby Dagnall debuterer i spillefilmen «Rosemari» neste måned. - Hun ser ut som en ung Natalie Portman, sier regissør Sara Johnsen og beskriver henne som et nytt stor skuespillertalent. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Denne høsten får Norge en ny skuespiller som blir spådd en lysende framtid: Ruby Dagnall (16).

- Hun ser ut som en ung utgave av Natalie Portman, sier regissøren og fortsetter:

- Ruby er et kjempetalent, helt spesiell. Hun synger, hun skriver og hun framstår som skuespillertalent som kan nå langt hun vil, sier regissør Sara Johnsen.

HEIES FRAM: Ruby Dagnall (16) er et nytt, ungt talent som debuterer i filmen «Rosemari» i høst. På presentasjonen mandag ble hun heiet fram av Anders Baasmo Christensen. Foto: Anders Grønneberg
HEIES FRAM: Ruby Dagnall (16) er et nytt, ungt talent som debuterer i filmen «Rosemari» i høst. På presentasjonen mandag ble hun heiet fram av Anders Baasmo Christensen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Får ros

En av landets ledende skuespillere, Anders Baasmo Christiansen, som er med i tre av høstens filmer, har også fått med seg Ruby.

- Jeg har hørt om henne og sett en smakebit av filmen hun er med i, og hun er absolutt et talent, sier Baasmo Christiansen.

Ruby Dagnall har hovedrollen i «Rosemari», en av høstens 15 norske kinopremierer som ble presentert for pressen på Filmens Hus i Oslo mandag. Den handler om 16-årige Rosmari som blir etterlatt etter fødselen. I en alder av 16 år bestemmer hun seg, sammen med Unn Tove (Tuva Novotny) som fant henne som nyfødt, for å lete etter sine biologiske foreldre.

- Det blir morsomt, varmt og rørende om sex, løgn og biologi, sier Sara Johnsen.

Vanskelig debut

Men for ungjente fra Nesodden, som begynner teaterlinja ved Nissen videregående skole denne høsten, var det ingen enkel debut.

- Det var vanskelige perioder. Men jeg klarte å leve meg inn i rollen, å bli Rosemari, selv om jeg er veldig annerledes henne, sier Ruby.

Hun holdt på å trekke seg fra innspillingen i ren frustrasjon.

- Jeg vil ikke spille i den dumme filmen din. Du bare utnytter meg, sa jeg til regissøren.

"ROSEMARI": Ruby Dagnall, regissør Sara Johnsen og produsent Turid Øversveen.
 Foto: Anders Grønneberg
"ROSEMARI": Ruby Dagnall, regissør Sara Johnsen og produsent Turid Øversveen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Forandret karakteren

"LØVEKVINNEN": Mathilde Storm, regissør Vibeke Idsøe og Ida Ursin-Holm.
 Foto: Anders Grønneberg
"LØVEKVINNEN": Mathilde Storm, regissør Vibeke Idsøe og Ida Ursin-Holm. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Det fikk Sara Johnsen til å ta litt ekstra hensyn til den unge jenta, som så vidt var fylt 15 år da filmen ble spilt inn.

- Det var ikke henne jeg så for meg i rollen, men mer en rødhåret og fregnete og lubben jente.

- Jeg lette lenge etter en som kunne spille Rosemari, og da jeg kom over Ruby, måtte jeg forandre karakteren i filmen. For jeg ville absoultt ha med meg henne.

Sara Johnsen, som har regi og manus på filmer som «Uskyld», «Upperdog» og «Vinterkyss» har tatt ungjenta innunder sine vinger.

- Det er en tøff bransje og en hard virkelighet, men jeg skal passe på deg.

"GILBERTS GRSOMME HEVN": Fra v regissør Hanne Larsen, og skuespillerne Simen Hobbel Rosendahl, Gisken Armand og Egil Hegerberg.
 Foto: Anders Grønneberg
"GILBERTS GRSOMME HEVN": Fra v regissør Hanne Larsen, og skuespillerne Simen Hobbel Rosendahl, Gisken Armand og Egil Hegerberg. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
FILMHØSTEN 2016: Folk foran og bak noen av høstens norske filmer: Mathilde Storm, Ida Ursin-Holm, Anders Baasmo Christensen, Bard Eidsvold, Gisken Armand, Egil Hegerberg, Simen Hobbel Rosendahl, Sharukh Kavousi og Jan Vardøen.
 Foto: Anders Grønneberg
FILMHØSTEN 2016: Folk foran og bak noen av høstens norske filmer: Mathilde Storm, Ida Ursin-Holm, Anders Baasmo Christensen, Bard Eidsvold, Gisken Armand, Egil Hegerberg, Simen Hobbel Rosendahl, Sharukh Kavousi og Jan Vardøen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg skal være agenten din, helt gratis, sier Sara Johnsen og tar et godt tak i Ruby og forteller at framover skal de reise land og strand for å promotere.

Tre filmer

Anders Baasmo Christiansen spiller i filmene «Kongens nei», «Børning 2» og «Snekker Andersen og julenissen», og burde vel få med seg en eller annen Amandapris om kort tid.

«Løvekvinnen» er også en film det er knyttet store forventninger til.

Ida Ursin-Holm og Matilde Storm er to av tre som spiller den hårete lovejenta i ulike faser av oppveksten.

- Det er en viktig film om annerledeshet, om frustrasjon og skam, sier regissør Vibeke Idsøe.

"CAVE: Heidi  Toini, Ingar Helge Gimle og Mads Sjøgård Pettersen.
 Foto: Anders Grønneberg
"CAVE: Heidi Toini, Ingar Helge Gimle og Mads Sjøgård Pettersen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
"DYRENE I HAKKEBAKKESKOGEN": Regissør Rasmus A. Sivertsen og produsent Ove Heiborg.
 Foto: Anders Grønneberg
"DYRENE I HAKKEBAKKESKOGEN": Regissør Rasmus A. Sivertsen og produsent Ove Heiborg. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
"SNEKKER ANDERSEN OG JULENISSEN": Regissør Terje Rangnes, Thias Salberg, Trond Espen Seim og Anders Baasmo Christensen.
 Foto: Anders Grønneberg
"SNEKKER ANDERSEN OG JULENISSEN": Regissør Terje Rangnes, Thias Salberg, Trond Espen Seim og Anders Baasmo Christensen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
"BØRING 2": Regissør Hallvard Bræin, Ida Husøy og Anders Baasmo Christensen.
 Foto: Anders Grønneberg
"BØRING 2": Regissør Hallvard Bræin, Ida Husøy og Anders Baasmo Christensen. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media