Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ruller inn realityturister

HALLINGDAL (Dagbladet.no): Bonde Truls K. Bjerkerud ringte TV2 da de trengte en avsidesliggende bondegård til realityserien «Farmen». Nå venter han på turisthorder som ønsker bondeferie uten vann og strøm.

Rime gård i Flå i Hallingdal har røtter tilbake fra før svartedauden, men det har ikke vært nok til å lokke turistene.

- Når folk ser «Farmen», skjønner de at det fint går an å klare seg uten vann og strøm, sier Bjerkerud som har tilbudt spartansk overnatting i et par år.

Nå skal TV 2-serien gi ham ti ukers gratisreklame i beste sendetid. Men «Farmen» er allerede god butikk for bringebærbonden. Produsentene gir ham et sekssifret beløp i leie, og har lagt adskillige timer og kroner i å restaurere de gamle husene. Opptakene starter søndag, og første episode kommer i september. Da skal tolv deltagere drive en gård slik det ble gjort for 100 år siden.

Grisgrendt og idyllisk

TV2 kunne knapt funnet et mer egnet sted enn Rime gård, som ligger høyt oppe i dalsida med utsikt over Hallingdalen. Nærmeste nabo er flere kilometer unna, og hadde det ikke vært for et produksjonstram på 30 personer kunne man kanskje drømt seg tilbake til forrige århundreskifte.

- Et flottere sted å gjøre tv-opptak på skal man lete lenge etter, forsikrer infoansvarlig Jørund R. Unneland, som i dag inviterte pressen til å ta en nærmere titt på Farmen-kulissene.

Programleder Sarah Natasha Melbye lover å levere tilbake gården i god stand.

- Jeg har ikke så veldig peiling på gård. Det er vakkert, men jeg tror ikke jeg ville bodd her. For sånne byfolk som meg er dette like eksotisk som stedene de andre realityseriene blir laget, sier den tidligere Metropol-programlederen.

FÅR SLAKTEHJELP: Dyreorganisasjonene raste mot TV2 som ville drepe dyr på gammelmåten. Nå lover produsent Fredrik Sandahl at slaktinga skal skje etter dagens standarder med veiledning av en lokal bonde.Foto: MADS LARSEN
FÅR SLAKTEHJELP: Dyreorganisasjonene raste mot TV2 som ville drepe dyr på gammelmåten. Nå lover produsent Fredrik Sandahl at slaktinga skal skje etter dagens standarder med veiledning av en lokal bonde.Foto: MADS LARSEN Vis mer

Akkurat det vet bonden lite om. Bjerkerud har aldri sett et realityprogram, men planlegger å få med seg noen episoder av Farmen.

- Jeg er sikker på at ungdommen klarer dette. Folk klarte seg her for 100 år siden, så det burde gå nå også, fastholder 49-åringen.

Venter turiststrøm

Det var oldefaren hans som kjøpte Rime gård i 1896, men den har ikke vært i drift på et halvt århundre. Fot ti år og noen millioner kroner siden begynte han det møysommelige restaureringsarbeidet. Han er spent på turisteffekten, men vil ikke fortelle hvor mye det vil koste å overnatte på kjendisgården når tv-kameraene skrus av i november.

Han er ikke den eneste som håper at turistene vil flokke seg til realitybygda. På Vik gjestgiveri i Flå sentrum kan Kristen Gandrud gni seg i hendene resten av året. Produksjonsselskapet har leid alle rommene i tre måneder framover, og motelleieren har allerede merket økt interesse for bygda.

- Klart det er god butikk. Når tv kommer til et lite sted som dette, blir det mye blest. Jeg regner med at det blir en god del flere turister når de ser hvor fint det er her, sier Gandsrud.

BYJENTA OG BONDEN: «Farmen»-programleder Sarah Natasha Melbye synes gården til bonde Truls Bjerkerud er like eksotisk som et tropeparadis. Vertsbonden har på sin side aldri sett et eneste realityprogram. Foto: HEIKO JUNGE, SCANPIX
FÅR SLAKTEHJELP: Dyreorganisasjonene raste mot TV2 som ville drepe dyr på gammelmåten. Nå lover produsent Fredrik Sandahl at slaktinga skal skje etter dagens standarder med veiledning av en lokal bonde.Foto: MADS LARSEN
ØNSKER REALITY-TURISTER: Baren på Karl Johan fikk mange ekstrabesøk på grunn av tv-serien. Kristen Gandrud som eier det lokale motellet håper at Farmen lokker folk til Flå.Foto: MADS LARSEN
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media