Ruller videre

Ballader, psykedelia og blytung rock. Queens Of The Stone Age gaper over mye - og lykkes.

CD: Queens Of The Stone Age (QOTSA) er motsetningenes band: De er musikernes musikere der rockens a-lag står i kø for å være med, men klarer å fenge langt bredere enn den indre kjernen.

Det forrige albumet «Songs For The Deaf» solgte til platina. QOTSA er også på mange måter en jam - selv på plate - men leverer uimotståelige, tette riff med iboende popfeel få hardrockband kan slå. Og blytung dronerock kan selvfølgelig eksistere sammen med den musikalske versjonen av syreturer i psykedeliske ørkenlandskap.

«Lullabies To Paralyze» fortsetter denne tradisjonen.

Siden sist har frontmann Josh Homme sparket kompis, bassist og punkfan Nick Oliveri. Makt-trommisen Dave Grohl (Foo Fighters, Nirvana) er heller ikke med.

Det er klart et slikt komp savnes, men samtidig tvinger - eller åpner - en mangel for andre muligheter, og på «Lullabies To Paralyze» prøver Homme & Co ut repertoaret. Mark Lanegan (Screaming Trees) og Homme åpner vakkert og akustisk med «This Lullaby» . «Medication» er en klassisk drønnende produsert QOTSA-låt der riffet driver, driver og driver, Homme nynner, før vi plutselig befinner oss i høydepunktet «Everybody Knows That You Are Insane» : Steelgitar sørger for en drømmende intro som eksploderer fengende i refrenget, en eksplosivitet den beholder. «Burn The Witch» er seig og bankende med ZZ Tops Billy Gibbons på gitar. Singelen «Little Sister» er rockpop man kan danse til. «Someone\'s In The Wolf» er sju minutters svevende psykedelia og «Long Slow Goodbye» avslutter albumet vakkert og rolig, men intenst.

«Lullabies To Paralyze» er et album for fans av hele katalogen til QOTSA. Skiva er en mørkere og oppdatert oppsummering, eller blanding, av alt bandet har holdt på med. Som forventet klarer Homme seg bra uten Oliveri, men med han forsvant også litt av den rå galskapen. Neste gang er bassisten forhåpentlig tilbake.

Ruller videre
QUEENS OF THE STOE AGE: «Musikernes musikere der rockens a-lag står i kø for å være med», mener Dagbladets anmelder om QOTSA.
KLARER SEG ALENE: Josh Homme sparket makker Nick Oliveri, men han klarer seg godt på egen hånd. Dessuten imponerer gjestelista med ZZ Topps Billy Gibbons, Mark Lanegan og Shirley Manson, for å nevne noen.