Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Runar (29) har såret og provosert med Facebook-julekalender

Å bli slettet på sosiale medier kan stikke veldig dypt.

TIDENES HIT?: Runar Edvardsen har latt seg inspirere av en bekjent som de siste årene årene har brukt desember på å slette venner fra Facebook.  Foto: Privat
TIDENES HIT?: Runar Edvardsen har latt seg inspirere av en bekjent som de siste årene årene har brukt desember på å slette venner fra Facebook. Foto: Privat Vis mer

(Dagbladet): Folk flest tar kanskje til takke med en liten sjokoladejulekalender, eller en såkalt pakkekalender om man virkelig skal komme i godstemninga før jul.

Dette holder imidlertid ikke for Runar Edvardsen (29) fra Fyllingsdalen.

Hver dag i desember har han nemlig slettet en person fra Facebook-vennelista si. I hver «luke» forklarer han gjennom en statusoppdatering hvorfor han har valgt å avslutte hvert enkelt virtuelle vennskap.

- Jeg gikk gjennom vennelista mi og tenkte at jeg skulle bruke desember til å rydde litt i den, forteller Edvardsen til Dagbladet.

Han forteller at det er tre faktorer som har spilt inn i den skjebnesvangre utvelgelsen:

• Hvilken relasjon har vi?

• Bryr jeg meg om hva du skriver?

• Bryr du deg om det jeg skriver?

- Overraskende hårsåre Den digitale julerengjøringen har ikke gått upåaktet hen på Facebook-profilen hans. Mange har latt seg provosere av hans direkte og konfronterende offentlige begrunnelser.

- Jeg har fått et par tilbakemeldinger fra folk som ikke har tatt det slik jeg har ment det, som en spøk. For dem har det vært veldig sårende. Noen har også blokkert meg på Facebook i ettertid. Det har overrasket meg litt at noen har vært så hårsåre at de ikke har tatt det som en spøk. Jeg er jo bare en ubetydelig person som de verken har snakket med eller truffet på mange år, sier han.

Flere har sågar blitt provosert og tatt til orde i Facebook-kommentarfeltet for å komme til motmæle.

- Jeg har ikke hatt noen intensjon om å være ufin, jeg har bare prøvd å karikere de som blir «stemt ut». Når det er sagt, er det selvfølgelig ikke alle som liker å bli karikert. Jeg bruker en del humor, med det blir selvfølgelig servert noen stikk i siden til de som blir slettet også. Den egentlige tanken er jo å få beskrevet en del av de ulike typene på Facebook. Er du en alenemor og bare legger ut oppdateringer om knyting av skolisser, meslinger og bleieskift, så synes jeg det er greit at man får en tilbakemelding om det, forklarer han.

Familieoppdateringer er fy En av de som har fått inndratt Facebook-vennskapet på grunn av for mange familieoppdateringer, er den tidligere klassevenninna Line (29).

«12. Desember er her og vi er halveis i kalenderen, da passer det fint å stemme ut Line som på enkelte områder kan oppfattes som litt halveis.

Line og jeg gikk sammen på ungdomsskolen. Jeg var en uforskammet liten drittunge, mens Line ja, hun var akkurat det samme. Line hadde et voldsomt temprament som jeg elsket å sette fyr på.

På den tiden husker jeg du var populær blant guttene, vet ikke hvordan status er der i dag, men når jeg ser på barneproduksjon og samboerskap ser det ut som du forsatt er populær.

Line var aldri den smarteste i sin ungdom, hun vil alltid bli husket for å ha trodd at mus blir til rotter når de blir stor.

På facebook i dag, gir du meg ikke noe å le av lengre, da er det kun unger og bygging av hjem som kommer til overflaten. Å det sliter jeg med å finne underholdningsverdien i derfor stemmes du ut i dag», skriver Edvardsen.

Den slettede Facebook-vennen sier imidlertid at hun verken kommer til å savne likes eller statusoppdateringer fra sin tidligere klassekamerat.

- Jeg tok meg ikke nær av dette, og man må jo ha litt humor i hverdagen, men jeg synes at han har gått litt for langt i sin karakteristikk av enkelte. Men det er jo sånn han er. Han sier akkurat det han mener. Han elsker å irritere, provosere og at folk blir sure på ham. Jeg har ellers ikke noe vondt å si om ham, annet enn at han er en liten drittunge, sier Line.

Slette mor? Nå mener Runar Edvardsen at det blir vanskelig å velge ut de siste fem som må bøte med Facebook-vennskapet.

- Tidligere har jeg tatt folk som jeg ikke har kjent noe særlig, men bare har gjort meg opp et bilde av gjennom Facebook. Det går jo ikke an å ha 24 slike, så nå har jeg begynt å slette noen jeg faktisk kjenner. Nå som folk tydeligvis lar seg underholde av min vennerengjøring, må jeg jo passe på å opprettholde denne underholdningen, forklarer han.

Nå vurderer han å stemme inn igjen i romjulen noen av de som har måttet forlate Facebook-profilen hans. Og han røper allerede nå at det kommer til å befinne seg en virkelig storfisk bak luke nummer 24.

- Min opprinnelige plan var å slette min mor. Men jeg skal reise hjem til jul, og vil nødig skape dårlig stemning i heimen, så vi får se om jeg har noen andre ess ermet før den tid kommer, sier Edvardsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media