Runar inngikk forlik

Rettssaken mellom Runar Søgaard og turnéarrangøren Tor Arne Ranghus endte med forlik. Men summen er hemmelig.

- Jeg er veldig fornøyd, sa Runar Søgaard da han kom ut av rettssalen i Oslo Tinghus i dag.

- Nå skal jeg ringe Carola og si at vi kan feire med middag. Vi tar med oss Amadeus, sa han, før han satte seg på flyet tilbake til Stockholm.

I snart to år har partene kranglet om honoraret som konsertarrangøren Tor Arne Ranghus har nektet å betale etter at han sendte Carola på turne på Sørlandet og Østlandet påsken 1999.

I dag møttes de i retten. Sammen med Carola har Runar stevnet Ranghus for retten. Kravet var 267 000 norske kroner pluss renter. Carola var ikke med da eks-mannen Runar Søgaard møtte i byretten i Oslo i dag.

Fikk ikke honorar

Det er den fredfulle turnéen «Blott en dag» som ble til stridens kjerne. Og Carola og Runar vendte ikke det andre kinnet til:

Carola har nemlig ikke fått betalt for de nærmere 20 konsertene hun holdt i påsken for snart to år siden. Først i november - halvannet år etter at konsertene ble holdt - fikk hun utbetalt 45 000 kroner. Arrangøren Tor Arne Ranghus mener at hun ikke fortjener mer.

I kontrakten som er bakgrunnen for stevningen, står det at hvis 500 konsertbilletter blir solgt, skal Carola ha 15 000 norske kroner i honorar, ved 600 billetter 18 000 kroner og så videre. Men det står ingenting om hva som skulle skje hvis færre enn 500 fant veien til kirkelokalene og «Blott en dag».

Og det var - ifølge arrangøren - nettopp det som skjedde: Tor Arne Ranghus hevder at bare tre konserter hadde mer enn 500 besøkende. Derfor vil han bare betale for de tre konsertene. Han påstår at Runar Søgaard var innforstått med at kontrakten skulle tolkes slik.

Men i dag Ranghus om på hælen, og partene inngikk forlik. Detaljene i forliket er hemmelig, men det er ingen tvil om at Runar var fornøyd da han kom ut av rettssalen i Oslo Tinghus i dag:

- Jeg kan ikke svare på innholdet, sa han, men smilte bredt.

Få besøkende

Den norsk-svenske predikanten har angret på at han stolte på Ranghus.

- Man vil jo gjerne tro det beste om folk, sier han til Dagbladet.no.

- Det er veldig trist å måtte møte i retten. Man vil jo gjerne si så mye som mulig uten å måtte si noe ufordelaktig om motparten, sier han.

«Han truet meg på livet»

Men motparten ikke vært like tilbakeholden: Etter om at han ikke ville betale honorar, sendte han like godt et brev til Carola direkte. I brevet takket han for turnéen hun hadde gjennomført og roste henne for dyktighet og profesjonalitet. Deretter foreslo han en ny turné, denne gangen på Vestlandet.

«Du vil kanskje henvise meg til Runar, men det er litt vanskelig for tiden,» skriver Ranghus og går videre:

«Han truet meg nærmest på livet.. Han vil knekke meg som menneske.. En del av det han har sagt til meg, egner seg ikke på trykk..». Slik lyder deler av innholdet i brevet som han sendte Carola.

- Kommer du til å gjøre forretninger med Ranghus igjen?

- Jeg har ingen hard feelings i det hele tatt, men samarbeid er et hypotetisk spørsmål, sier Runar.

NEKTET Å BETALE CAROLA: Tor Arne Ranghus vil ikke betale Carola for mer enn tre konserter.
VAR NAIV: Runar Søgaard godtok en delvis muntlig avtale med den norske konsertarrangøren. Det angrer han på nå.