Rune Andersen tar hevn

«Din forbanna parasitt. Din rævdilter», skrek Hans-Wilhelm Steinfeld til Rune Andersen på et utested. Neste uke får Andersen sin hevn.

Da slipper han nemlig plata «Diverse Artister», som er en nyinnspilt samling av Rune Andersens favorittparodier. På ett av sporene gjengir han noe av den kraftsalven den profilerte NRK-journalisten serverte ham på utestedet Smuget i Oslo en kveld i 1998.

-  Steinfeldt er den eneste som åpent har blitt sint for at jeg har parodiert ham, sier Rune Andersen.

Skremt

Andersen forteller Dagbladet om opptrinnet som skal ha skjedd en kveld Steinfeldt var ute med en gjeng NRK-kolleger. En av dem gjorde ham oppmerksom på at Rune Andersen var i lokalet, og da spratt bergenseren opp fra bordet og gikk helt opp i ansiktet på komikeren.

-  Han sto nærme, forteller Andersen, og holder håndflata tre centimeter opp foran ansiktet for å illustrere.

-  Så skrek han «Ka faen e det du tror du driver med? Ka slags utdannelse har du? Du e en jævla parasitt, en rævdilter.»

Rune Andersen ble naturligvis litt skremt.

-  Han flyttet seg ikke, og jeg tenkte at «nå må jeg si noe, ellers kommer jeg til å få meg en på trynet». NRK-kollegene som satt rundt bordet var vettskremte de også, forteller Andersen.

Rune Andersen bestemte seg for at han skulle svare med samme mynt, og la om til Hans-Wilhelm Steinfeldts breie bergensdialekt i sin forsvarstale.

-  Jeg sa at «Hva slags utdannelse eg har? Det skal du faen ikkje bry deg om. Den nysgjerrigheten kan du ta og stappe opp i rævholet ditt». Han ble helt stille. Så klappet han meg tre ganger på kinnet og sa «Eg liker deg». Etterpå satte han seg, forteller Andersen.

Ned 12 kilo

Andersen ler av episoden i dag.

-  Nå får jeg endelig hevnet meg på Steinfeldt, sier han med det smil.

-  Men han var i alle fall ærlig, det skal han ha for. Andre blir selvfølgelig også sure, men de sier det er «en ære», og så videre. Det er selvfølgelig bare sprøyt, mener komikeren.

Han kan koste på seg å se stort på ting. Hans siste show «Hurra for Andersen» fikk seksere på terningen i både Dagbladet og VG, og har til nå blitt sett av over 100 000 nordmenn. På Komiprisen 2005, vant han både prisen for «beste show» og «beste artist». Hans forrige show «Rune Andersen ligner ikke grisen», ble også en knallsuksess. Norge ser ikke ut til å få nok av sørlendingen med gummiansiktet og de runde kinnene. Skjønt, kinnene har krympet betraktelig i det siste.

-  Jeg har gått ned 12 kilo, forteller Andersen, og vi tviler ikke et sekund.

200 forestillinger det siste året, og pendling mellom jobb-basen i Oslo og kona Torhild og sønnen Edvart (1 1/2) hjemme på Bømlo, tar på.

-  Det er et vanvittig kjør. Hadde jeg ikke allerede levd en stund, så kunne jeg gått rett på veggen. Hvis jeg hadde opplevd denne suksessen for 17 - 18 år siden, hadde jeg gått rett til himmels, sier han.

Investerer i tid

Hver søndag, mandag og tirsdag er satt av til familien hjemme på Bømlo. Det blir så mye familieliv han får tid til. Kona har ett barn fra før som er i skolepliktig alder, og dermed er båndene litt for sterke i Bømlo til at en overgang til Oslo er mulig.

-  Går suksessen utover familielivet?

-  Det spørs om du spør meg eller Torhild. Men det går jo på bekostning av noe, dette her. Jeg merker at jeg er sliten når jeg kommer hjem, og uten hennes velvilje - og den er stor - så hadde det ikke gått, sier han alvorlig.

Likevel er ikke snakk om å trappe ned. Showet hans er satt opp på Latter på Aker Brygge til langt ut i januar. Men sønnen skulle han gjerne ha sett mer til.

-  Sønnen min er halvannet år, og jeg har faktisk holdt på med dette showet så lenge han har levd, sier han, og ser nesten overrasket ut selv.

-  Blir du rik av suksessen?

-  Jeg håper det. Jeg har ikke fått alle pengene ennå. Sørlendinger stoler ikke helt på at pengene er der før de ser dem, vettu, sier han og ler før han avslutter.

-  Men det som er fint det med pengene, er at jeg kan forsvinne et par år. Det blir ikke noen fete biler, dyre lystbåter og fine hytter. Tid, det blir min investering, sier Andersen til Dagbladet.

RUNE ANDERSEN: - Det er et vanvittig kjør. Hadde jeg ikke allerede levd en stund, så kunne jeg gått rett på veggen.
KONG HARALD: - Kongen har blitt gjort så mange ganger at jeg lurte på hva i all verden jeg skulle gjøre nå. Jeg lot ham bare sovne midt i en tale.
GEORGE W. BUSH: - Han er suveren. Når jeg parodierer ham, begynner folk å le før jeg har sagt noen ting som helst.
ÅGE HAREIDE: Rune Andersen gir ut sine favorittparodier på plate. - Åge Hareide får all fotballpreik til å høres ut som en filosofisk betraktning.