FIKK PRIS:
Rune Christiansen var en av fjorårets store kritikerfavoritter. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FIKK PRIS: Rune Christiansen var en av fjorårets store kritikerfavoritter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Rune Christiansen fikk Gyldendalprisen

«Mer relevant kan litteratur knapt bli»

(Dagbladet:) Han ble en av fjorårets store kritikerfavoritter, med boka «Ensomheten i Lydia Ernemans liv», som han fikk Brageprisen for.

I dag mottok Rune Christiansen en enda større pris, Gyldendals litteraturpris. Den er kjent som Norges største litterære pris, med en prissum på hele 400 000 kroner.

- Leter i skyggene
Gyldendalprisen deles ut hvert år, til «et eminent forfatterskap», og blant tidligere vinnere finner vi blant andre Karl Ove Knausgård, Jon Fosse, Kjartan Fløgstad, Per Petterson og Vigdis Hjorth.

- Forfatteren sier han leter fram sitt eget stoff i skyggene, der ikke alle andre leter. Også derfor kan vi si at han er gjenstridig når det gjelder aktualitet, sa juryleder Tom Egil Hverven i sin pristale til vinneren, og la til at han mener kvaliteten i Christensens bøker ligger i «en slags usamtidighet».

- Men nettopp slik kopler verket leserne til en mer varig form for tid, den vi deler med alt liv. Mer relevant kan litteratur knapt bli, her og nå, fortsatte Hverven.

«Estetisk nytelse»
Han mener Christensens litteratur har økt i kvalitet, år for år. Han debuterte som forfatter med diktsamlingen «Hvor toget forlater havet» i 1986. Siden har det kommet en jevn strøm av romaner og diktsamlinger, samt en essaysamling, fra hans hånd.

Siden 2011 har han vært kunstnerisk ansvarlig for forfatterstudiet i Bø. Han har fått flere priser for sitt forfatterskap, deriblant Doblougprisen og Riksmålsforbundets litteraturpris.

«Ensomheten i Lydia Ernemans liv» handler om veterinæren Lydia, som fyller livet med arbeidet på en privat dyreklinikk.

«Det er en enkel roman, begivenhetsløs på sitt vis, slik Christiansens romaner ofte er. Men hans fløyelsmyke, billedrike melankoli gjør boka ikke bare til en estetisk nytelse, men også en dyptpløyende beskrivelse av en eksistens — et helt alminnelig liv», skrev Dagbladets anmelder om boka.