Rune Lindbæk har fått akseptert Röyksopp-anken

Saken skal behandles på nytt i lagmannsretten.

I RETTSTVIST:  Røyksopps Svein Berge og Torbjørn Brundtland (t.h.) i Bergen tingrett i februar i år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
I RETTSTVIST: Røyksopps Svein Berge og Torbjørn Brundtland (t.h.) i Bergen tingrett i februar i år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): I april anket Rune Lindbæk dommen i Röyksopp-saken.

Den er nå tatt til følge, og det vil bli en ny rettssak i Gulating lagmannsrett.

Lindbæk tapte i mars i Bergen tingrett, der han i et søksmål hevdet at han var med på å lage låta «Lift» gjennom et samarbeidsprosjekt med Röyksopps Torbjørn Brundtland kalt Drum Island. Han mente videre at deler av denne låta ble brukt i låta «A Higher Place» fra Röyksopps debutalbum «Melody A.M.»., og at han dermed skulle bli kreditert og honorert for denne bruken.

Live-versjon Det avviste altså tingretten. Men nå får han saken sin prøvd på nytt i lagmannsretten.

- Lagmannsretten har nå bestemt at hele anken skal behandles, åpenbart fordi retten ikke utelukker at anken kan føre frem, sier Lindbæks advokat, Magnus Stray Vyrje.

Ankesaken består av to spørsmål, som begge vil bli prøvd på ny. Det ene er om Röyksopp's «A Higher Place» plagierer «Lift». Det andre er om Rune Lindbæk er medopphavsmann til «Lift». 

- Retten vil via avspillinger få demonstrert at likheten. Særlig dersom man sammenligner «A Higher Place» med konserversjonen av «Lift» fra Quart-festivalen i 1998, hvilket ikke ble gjort i tingretten.  At låtene er like er også slått fast av eksperten Peter Oxendale. Röyksopps etterligning er gjort bevisst.  

Reagerte sterkt - Lindbæk fastholder at «Lift» ble laget i samarbeid mellom ham og Brundtland. De ble derfor enige om at begge skulle navngis som komponister på Drum Islands platecover og på registreringsskjemaet Tono. Enigheten har vært praktisert siden 1997. Lindbæk kan ikke forstå at Brundtland kan hevde enerett mer enn 15 år senere,sier Stray Vyrje.

Da dommen i Bergen tingrett falt i hans disfavør, reagerte Lindbæk sterkt.

- Jeg vet ikke hva retten har lagt vekt på, med tanke på jusen og alt. Men jeg føler meg diskreditert som menneske og musiker, sa han til Dagbladet.

Oppgitt - Vi må bare ta beskjeden til etterretning og forberede oss til lagmannsrettssaken, sier Röyksopps advokat, Harald Bjelke som hører nyheten fra Dagbladet. 

Bjelke sier at tingretten hadde en svært grundig gjennomgang og at hans klienter ble frikjent på begge grunnlag.

- Det ble slått fast at Lindbæk ikke er rettighetshaver. I forbindelse med fastsettelse av saksomkostninger, valgte retten å gå inn på det prinsippale om hvorvidt låtene er ulike. Det ble brukt flere sider i dommen nettopp på å beskrive ulikhetene i låtene, sier Bjelke.

Bjelke legger ikke skjul på at hans klienter er oppgitt.

- Det er lov å anke, men mine klienter hadde virkelig sett fram til å få denne saken ut av hodet. 

Bjelke sier at påstandene som er kommet fra Lindbæk, har gjort det umulig å bli enig.

- Her er det en lang historikk og helt ulik virkelighetsoppfatning. De har forsøkt å bli enige tidlig i prosessen, men partene står langt fra hverandre, sier han.

- En tidstyv Svein Berge var i militæret den gangen makkeren hans, Torbjørn Brundtland, jobbet med Lindbæk, men blir likevel som Röksopp-artist tvunget til å stille i retten. 

- Jeg forstår at terskelen er høy for å avvise en anke i det norske rettssystemet. Men dommen fra tingretten framsto som ganske klar, sier han til Dagbladet 

- Er dere slitne og oppgitt?

- Det er ingen hemmelighet at dette er en tidstyv. Det føles helt vanvittig å bruke mer tid på dette. Vi skulle gjerne brukt tida på helt andre ting, sier Svein Berge. 
 
Dato for rettssaken er ikke fastsatt.