Rune Rebellion forlater Turboneger

- Tida strekker rett og slett ikke til.

(Dagbladet.no): Originalmedlem i Turboneger Rune Rebellion (42) gir seg i bandet. Det kommer fram i en knapp melding på fanklubben Turbojugends nettsider. Lørdagens spillejobb i Stavanger blir dermed 42-åringens siste med bandet han var med på å stifte i 1988.

Knapp

I en enda knappere uttalelse til Turbojugend sier Rebellion, hvis folkeregistrerte navn er Rune Grønn:

«Stemmer faktisk at jeg ikke er med videre live etter Stavanger på lørdag, tida strekker rett og slett ikke til. Kommer fremdeles til å jobbe management + drive labelen vår, Scandinavian Leather Recordings.»

Rytmegitaristen har lovet å komme med en lengre redegjørelse overfor fanklubben i morgen.

Turboneger ble unnfanget på Nesodden av Grønn, Pål Bøttger Kjærnes (Pål Pot Pamparius) og Thomas Seltzer (Happy-Tom) i 1988. Den nåværende besetningen kom først sammen i 1997, rundt arbeidet med «Apocalypse Dudes», og har vært stabil også etter comebacket i 2002.

- Uten Rune hadde det ikke vært noe Turboneger. Han er «The Indian in the Band», påpeker musikkjournalist og forhenværende Natt&Dag-redaktør Audun Vinger overfor Dagbladet.no.

- Lavere og lavere lyd

NÅVÆRENDE BESETNING: Turboneger med vokalist Hank von Helvete (Hans-Erik Dyvik Husby - foran) og bak fra venstre Pål Pot Pamparius (Pål Bøttger Kjærnes), Rune Rebellion (Rune Grønn), Euroboy (Knut Schreiner), Happy-Tom (Thomas Seltzer) og Chris Summers (Christer Engen). Promofoto
NÅVÆRENDE BESETNING: Turboneger med vokalist Hank von Helvete (Hans-Erik Dyvik Husby - foran) og bak fra venstre Pål Pot Pamparius (Pål Bøttger Kjærnes), Rune Rebellion (Rune Grønn), Euroboy (Knut Schreiner), Happy-Tom (Thomas Seltzer) og Chris Summers (Christer Engen). Promofoto Vis mer

Samtidig tror han ikke tapet av Rebellion vil ha vesentlig å si rent musikalsk.

- I begynnelsen skrev han noen låter, men nå har han ikke en vesentlig musikalsk rolle lenger. For hver turné har forsterkerlyden hans blitt lavere og lavere, dessuten har de jo to gitarister fra før. Savnet av ham vil mest være av affeksjonsmessig art, sier Vinger, men minner om Rebellions rolle i Turbo-systemets administrasjon.

- Han er jo allerede en slags spillende manager. Det blir trist ikke å se ham på scenen lenger, men at han forblir i systemet, er bedre enn ingenting, sier musikkjournalisten.

Det er uklart om Turboneger kommer til å erstatte Rebellion. Vinger finner det usannsynlig.

- De to gitaristene som er igjen, lager nok lyd, forsikrer Audun Vinger overfor Dagbladet.no.

Overrasket

P3-sjef Håkon Moslet, som nettopp har kommet med Turbo-biografien «TRBNGR: Sagaen om denimfolket», er overrasket over at Rebellions utgang av bandet kommer som et sjokk på fansen.

- Dette står i boka mi, jeg er overrasket over at det ikke er blitt fanget opp. Allerede i fjor kunngjorde han i turnébussen i Nederland at han aktet å gi seg, sier Moslet til Dagbladet.no.

Likevel gikk det nesten et år før gitaristen gjorde alvor av truslene.

- Da sendte han en e-post, kalt «Exit Rebellion», til de øvrige medlemmene der han skriver at «gammer\'n begynner å merke kjøret», og viser til fulltidsjobb i plateselskap, kone og barn, og det faktum at han har rundet 40, som hovedgrunner.

Heller ikke Moslet tror Rebellions avgang vil ha mye å si musikalsk for bandet.

- Han har likevel vært viktig, som den stabile, voksne i bandet, han som har vært limet mellom de andre medlemmene. Samtidig har han hatt en viktig rolle i management og plateseskap, en rolle han jo fortsetter i.

- Som en slags Turbonegers Andy Fletcher (medlem av Depeche Mode, journ.anm.)?

 - Ja, nettopp, repliserer Håkon Moslet.

GIR SEG: Rune Grønn (til høyre) slutter i Turboneger. Her sammen med Hans-Erik Dyvik Husby da Turboneger fikk gullplate på Universals hagefest tidligere i år.