NY MUSIKKVIDEO: Østfold-bandet Sørgekåpe har fått med seg Rune Ruberg på låta «Venner». Regi: Pål Øverland /Foto: Eirik Tyrihjel Vis mer

Rune Rudberg synger om å falle og reise seg i ny video

- En knallsterk låt fra Sørgekåpe jeg kjenner meg igjen i.

Rune Rudberg er med i den ferske videoen til østfoldbandet Sørgekåpe, som Dagbladet har videopremiere på i dag (klikk på bildet øverst).

Karusell uten kontroll

Navet i Sørgekåpe er kjærlighet til musikk, men hastigheten ble som en karusell uten kontroll der ting flyr vilt rundt:

«VENNER»: Sørgekåpe er ute med låta «Venner». Bandet består av Kim Lunde, Tor Raymond Pettersson, Henning Bergquist Ruud, Lars Brynjar Pettersen og Eiliv Sagrusten. Foto: Fra coveret
«VENNER»: Sørgekåpe er ute med låta «Venner». Bandet består av Kim Lunde, Tor Raymond Pettersson, Henning Bergquist Ruud, Lars Brynjar Pettersen og Eiliv Sagrusten. Foto: Fra coveret Vis mer

Pengeproblemer, alkohol, kvinnfolk, konkurser og etter hvert psykiske problemer.

Låta «Venner» handler om livet, ikke minst i et band - på godt og vondt. Og det er noe den 55 år gamle Rudberg vet noe om.

Rudbergs mastergrad

- Rune, du har jo en «mastergrad» i å gå på trynet.

- He he, jeg har en enda sterkere mastergrad i å reise meg igjen.

- Det er mediene som flere ganger har fått meg til tryne, men jeg har reist meg selv, sier Rudberg som kjenner Sørgekåpe og ikke minst frontfigur Kim Lunde.

Venner fra Indre Østfold

- Vi er jo fra Indre Østfold. Hyggelig å krysse hverandres veier, det er alt for lite «kryssamarbeid» i norsk musikk. Sørgekåpe er et kult band og «Venner» har en tekst jeg kan kjenne meg igjen i og låta sitter som et skudd - derfor ble jeg med i videoen, sier Rudberg.

Kim Lund framstår ærlig og mer sårbar, men likevel sterkere på «Venner».

Så har den også fått mye oppmerksomhet den siste tida, i bl.a. «Kveldsåpent», «Norsk på norsk» og «God morgen, Norge».

FRA VIDEOEN: Kim Lunde og Rune Rudberg synger om å falle og reise seg igjen i ny video fra Sørgekåpe. Foto: Fra videoen
FRA VIDEOEN: Kim Lunde og Rune Rudberg synger om å falle og reise seg igjen i ny video fra Sørgekåpe. Foto: Fra videoen Vis mer

- Ble innhentet av meg selv

- Jeg er er 32 år nå og har levd ganske hardt. Har vært mye på gata siden tenåra, har aldri møtt faren min og fant fort at band og kompiser ble en slags familie. Jeg unngikk å betale regninger og drakk mye, hadde mange kjærester - og ble selvsagt innhentet av meg selv, forteller Lunde.

Det resulterte i personlig konkurs og en alvorlig psykisk knekk for et par år siden.

- Jeg var nær ved å bli innlagt. Kom meg til psykolog, på det meste hadde jeg fire dobbeltimer i uka og gikk på Nav. Nå har jeg reist meg, fått ryddet opp i livet og holder på å betale ned på gjelda.

- Rune har falt og reist seg

- Låta «Venner» handler om livet mitt, men også om vennene mine, familien og om de som betyr noe, sier Lunde.

Derfor var det nærliggende å spørre Rune Rudberg og å bli med på videoen.

Lunde beskriver Rudberg som en fyr som har falt, og reist seg - en av de tyngste artistene innen countryrock-sjangeren i Norge.

- Trodde jeg skulle bli gal

- Jeg eide verden, trodde aldri jeg skulle falle så langt ned. Fikk angst, trodde jeg skulle bli gal. Vil bare oppfordre folk som sliter å søke hjelp, få satt navn på ting man sliter med, sier Lunde.

RETT FRAM ROCK: Kim Lunde sammen med sambygdingen Rune Rudberg beskriver Sørgekåpe som et rett fram rock'n'roll-band med musikalsk slektskap til Dum Dum Boys, CC Cowboys og Jokke.
RETT FRAM ROCK: Kim Lunde sammen med sambygdingen Rune Rudberg beskriver Sørgekåpe som et rett fram rock'n'roll-band med musikalsk slektskap til Dum Dum Boys, CC Cowboys og Jokke. Vis mer

Sørgekåpe har eksistert i snart ti år og har gitt ut tre plater.

Kim beskriver det som et rett fram rock'n'roll-band med norske tekster med musikalsk slektskap til Dum Dum Boys, CC Cowboys og Jokke.

- I kveld spiller vi sammen med Ingenting, et band som har betydd mye for oss, på John Dee i Oslo.

- Aldri brukt dop

Sørgekåpe, som også er navnet på en sommerfugl, skal gjøre flere konserter framover. Bandets fjerde plate kommer en gang neste år.

- Jeg har aldri brukt dop, men har knekt noen Tuborg oppgjennom, sier Kim Lunde.

Sørgekåpe består i dag av Kim Lunde, Tor Raymond Pettersson, Henning Bergquist Ruud, Lars Brynjar Pettersen og Eiliv Sagrusten.