Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rus

Lovlig eller ulovlig rus: Det er likegyldig, ungdom må få en sjanse til å lykkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARGUMENTENE

virker klare og tydelige, i alle fall dersom man ikke ser at alt henger sammen. Ta for eksempel diskusjonen for eller i mot legalisering av hasj som for enkelte virker å være et medisinsk spørsmål. Hasjtilhengere rettferdiggjør legalisering av cannabis som medisin og viser til alvorlig syke som mener seg hjulpet. Motstandere svarer med velkjente argumenter om øket tilgang for andre, og viser til forskning som avviser positive resultat

Hasjtilhengere priser hasjens virkning som beroligende og sløvende i motsetning til alkohol som gjør mennesker aggressive og bare dreier voldsspiralen. Motstandere svarer at rusmidlenes virkning er kulturbetinget og at hasj derfor godt kan ta over for alkoholens rolle som stimulerer av aggressivitet, samtidig som sløvhet kan være vel så skadelig som vold.

HASJTILHENGERE

mener det er feil å kriminalisere hasjrøykere og ved det ødelegge mange barns fremtid, samtidig som lite tyder på at det hindrer misbruk.

Motstandere svarer at den enkelte må ta ansvar for sine handlinger, og med spørsmålet om ikke butikknasking hadde økt dersom det var blitt lovlig.

Hasjtilhengere mener samfunnet kunne spart store beløp på unødvendig politi- og tollinnsats og samtidig fått nye inntekter dersom bruken hadde blitt legalisert og staten hadde stått for salg gjennom vinmonopol eller apotek.

Motstanderne svarer at samfunnet ikke bør tjene på sine innbyggeres ulykke, og peker på at det når det gjelder alkohol også er utbredt kriminalitet selv om rusmiddelet er lovlig.

Hasjtilhengere peker på undersøkelser som viser at i England dør hvert år ca 20 av Ecstasy, flere hundre av Heroin, ca 30.000 av alkohol, men ingen som følge av Cannabis.

MOTSTANDERE

svarer at det bekrefter at kampen virker, og at det rekker med èn legal rusgift. De kan heller ikke forstå hvorfor man bør lette tilgjengeligheten av noe like eller mer ødeleggende enn alkohol. De mener det er bevist at hasj allerede i dag er skyld i mange dødsfall både i trafikk og arbeidsliv fordi hasj nedsetter brukerens reaksjonsevne.

Hasjtilhengere nekter for at hasjbruk nødvendigvis fører til bruk av «sterkere» stoffer.

Motstandere peker på at nær samtlige brukere av Heroin og Amfetamin påstår at de startet med Hasj.

Slik kan man holde på lenge. Bare leserens eget ståsted avgjør hvilke argument som holder vann. Man føler seg nesten som tilskuer til en krig hvor frontlinjer bølger frem og tilbake. Uten selv å delta går mennesker til grunne. Mennesker som verken har deltatt i krig eller debatt.

Debattmennesker er ganske like på begge sider; Vellykkede med posisjoner, sosialt nettverk og penger til både rus og medisin.

DET ER TRIST

at kua dør mens gresset gror.

Vi må da se at spørsmålet må ses i en større sammenheng.

Selvfølgelig kan mange styre hasjbruk på en like god eller dårlig måte som vi håndterer alkohol. Selvfølgelig finnes det mange som aldri vil forsøke noe «sterkere». Akseptert er det allikevel at rus demper evne til selvkritikk. Akseptert er det og at rus skjermer for læring av andre sosiale kunnskaper enn de som passer i rusens lukkede rom, noe som igjen kan føre til at avrusing fjerner individets eneste evne til sosial funksjon. Akseptert er det at rus fungerer som selvmedisinering for unge med identitetsproblemer. Identitetsproblemer det er naturlig og nødvendig å gjennomleve en periode av livet. Unge skal slite med å finne sin plass. De skal kjempe for sin plass. De skal kjempe så vi etablerte blir tvunget til å vike. Det krever at de er bevisst hva de gjør. Det krever tanker, kritisk sans og kreativitet i søken etter nødvendig endring. Taperne som må betale prisen er unge som finner snarveier utenom denne lærdommen. Unge mennesker som uten å vite det foretar veivalg uten retur. Unge som etter en stund opplever forakt og avvisning. Unge som senere ber om hjelp, men ikke vet hva de ber om hjelp mot eller for. Hjelp fra oss etablerte som i motsetning til Søren Kierkegaard tror vi kan hjelpe fra der hvor vi står i vår egen trygghet. Oddsen er elendige.

JEG TROR DET

er likegyldig hvilke rusmidler som er tilgjengelige og/eller lovlige. Det samfunnet må se som sin oppgave er at unge mennesker gis anledning til å tilegne seg den sosiale kunnskap som skal til for å lykkes. De må gis muligheter og ansvar. De må få lov til å

«gå på trynet». La barn få lov til å klatre i usikrede trær uten frostsikker fransk sand som sikring. La dem få flis av gamle huskestativ, de spiser ikke kreosotipregnerte gamle stolper allikevel. La dem få svi rumpa på solvarme sydvendte akebaner slik at de forstår det innebærer en viss risiko å leve før de selv må velge bort det som virker farlig.

Som for eksempel fristende rus som synliggjør og samtidig er en voksen handling. Hvordan skal de kunne velge bort noe som farlig når de ikke vet hva fare er?

TIDLIGERE VAR

det riter som markerte overgang fra barn til ungdom og fra ungdom til voksen. I dag er betydning av konfirmasjon og avsluttet skolegang fjernet eller i beste fall utydelig. Man kan være barn uten ansvar til man er ferdig utdannet som 30-åring. Hvilken verdi skal de unge føle de har når de kun blir fortalt at de er kostbare og i veien? De må få utvikle seg ved å delta og deretter stå til ansvar for sine egne handlinger og valg. Press heller ikke alle gjennom den samme malen. Verden utvikler seg ved nye generasjoner, ikke ved kopier av de gamle. Ikke la retten til videregående skole være en til plikt til videregående skole. La de som ønsker det og passer til det være med å produsere før de blir stemplet som tapere i en påtvunget skole. La oss investere i unge som av forskjellige grunner ikke tilbys nødvendig beskyttelse, grensesetting og støtte slik at de som nye voksne kan få et sunnere forhold til rus enn oss.

GI SAMTIDIG

ungdomstiden tilbake til ungdommen. Det eneste de unge i dag har fått beholde er «Sægge»-stilen! Alt annet fra Eminem til piercing og tatovering har foreldrene gjort ufarlig og overtatt. Mor er venninne og far er kamerat. Ikke ved at de unge behandles som voksne, men ved at voksne vil forbli ungdom! Resirkulert ungdom!

Er det noe rart at unge voksne blir usikre på sin plass og rolle?

Dersom unge kan finne sin naturlige og nødvendige plass i et samfunn hvor de ikke har behov for å medisinere bort smerte og følelse av mindreverd vil vi ha utført godt rusforebyggende arbeid. Mye bedre enn ved dagens evighetsdiskusjon om hvilket rusmiddel det er minst farlig å gå til helvete med...