Rusavhengige får ikke god nok hjelp

Å ikke få rusbehandling når man er motivert for det, er oppskriften på svingdørspasienter, ikke varig endring.

DÅRLIG SYSTEM: «Myndighetene hevder at det er flere som får behandling for sine rusproblemer nå enn tidligere. Dersom dette er riktig, ser ikke vi som sosionomer noen positiv effekt av dette i den jobben vi gjør på sykehuset», skriver kronikkforfatterne. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
DÅRLIG SYSTEM: «Myndighetene hevder at det er flere som får behandling for sine rusproblemer nå enn tidligere. Dersom dette er riktig, ser ikke vi som sosionomer noen positiv effekt av dette i den jobben vi gjør på sykehuset», skriver kronikkforfatterne. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En pasient har kommet inn på sykehuset. Han har drukket tett i tre uker etter å ha vært edru i mange år. Han har arbeid til tross for kronisk sykdom. Han har greit nettverk av familie og venner og en leder som vil ha ham tilbake i jobben. Dersom alkoholen vinner denne gangen, kan han miste jobben. Ei uke på sykehuset har fått ham nykter og uten abstinenser. Hva nå?

Som sosionomer på et sykehus er rusproblematikk noe vi kommer i kontakt med. Hovedmålet for arbeidet vårt er at pasienten får best mulig behandling etter sykehusoppholdet og best mulig sjanse for å klare seg i ettertid. Vi vil nå gi et bilde av hvordan arbeidet med en pasient med rusproblemer kan fortone seg og hvilke utfordringer som kan finnes i behandlingssystemet.

Vi starter med å snakke med pasienten. Vi kartlegger og innhenter opplysninger om sosiale forhold, rushistorikk, arbeid, psykisk og fysisk helse. Det er viktig å finne ut av hvilken motivasjon vedkommende har for å slutte med rusmiddelet, om pasienten har tenkt gjennom hvordan han skal klare dette, hvilke hjelpeinstanser han har kontakt med fra før og om han har forsøkt rusbehandling på et tidligere tidspunkt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer