Ruset «Bitch»-feminist

Elizabeth Wurtzel skrev feminist-boka «Bitch» i narkorus. Nå forteller hun om veien ut av dophelvetet i ny bok.

Kvinnen bak «Bitch. En hyllest til brysomme kvinner» er kjent for å være en brysom kvinne selv. Forlagsredaktører har i perioder opplevd henne som svært vanskelig å samarbeide med.

Nå avslører «Bitchen» selv at hun skrev feminist-mursteinen under påvirkning av narkotiske stoffer. Den nye boka, som kommer ut i USA til våren, har tittelen «More, Now, Again». - Med denne boka vil jeg fortelle om min vei ned i dophelvetet og hvordan jeg kom meg ut av det, sier forfatteren til Inside.com.

Sniffet knust Ritalin

Da forfatteren var 27 år gammel, begynte hun med heroin. Etter rehabiliteringen fikk hun amfetaminet Ritalin av psykiateren sin, for å øke effekten av antidepressivet Prozac. Da Wurtzel så skulle ha en arbeidsperiode, knuste hun 40 Ritalin-piller som hun sniffet, for så å arbeide i 72 timer i strekk. Forlagsredaktøren hennes skjønte hvordan det var fatt, og overtalte henne til å søke hjelp.

Men da psykiateren nektet å skrive ut mer Ritalin, gikk hun over til kokain i stedet. Etter som de fra før alvorlige depresjonene gikk over i panikk, innså Wurtzel at hun trengte hjelp, og la seg inn på en klinikk.

Deler erfaringer

De siste to årene har Wurtzel holdt seg helt unna stoff, og ønsker at andre skal lære av hennes dyrekjøpte erfaringer gjennom å lese boka.

Wurtzels gjennombruddsbok «Prozac Nation» fra 1994 kom på norsk i høst. Boka forteller om hvordan «lykkepillen» reddet henne ut av tunge depresjoner. Til våren kommer en filmatisert utgave med nordmannen Erik Skjoldbjærg som regissør og Christina Ricci og Anne Heche i sentrale roller.

Les nettmøtet med Wurtzel her på Dagbladet.no i februar i år, hennes videohilsen til norske lesere og utdrag fra «Bitch».

BITCH I TRØBBEL:Elizabeth Wurtzel, her på Norgesbesøk i februar 2000, avslører en mørk fortid i ny bok.Foto: SCANPIX